Na sisačkom području zabilježena povećana učestalost svraba


Na sisačkom području zabilježena povećana učestalost svraba

Na sisačkom području posljednjih je mjeseci zapažena povećana pojava svraba, parazitarnog kožnog oboljenja poznatog i kao šuga te scabies, koje ima obilježja epidemije. Inače, uzrok svraba je grinja Sarcoptes scabiei var. hominis (Acarus scabiei), obligatni ljudski parazit koji živi u izrovanim tunelima u vanjskom (rožnatom) sloju epidermisa kože. Obično se bolesnici sa svrabom žale na jak svrbež koji je najjači noću te pojavu crvenog osipa na mjestima koja se grebu.

Epidemiju svraba na sisačkom području potvrdila voditeljica Službe za epidemiologiju sisačkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Sonja Pajtlar, koja je rekla kako se zaraza pojavljuje periodično, u intervalima od nekoliko godina, a upravo prošle i ove godine na sisačkom je području njena pojavnost povećana.

Budući da se svrab prenosi ponajprije dodirom s kože na kožu, a moguće je i preko odjeće ili posteljine, Pajtlar je apelirala na djecu, ali i odrasle da se pri prvom i jedinom simptomu, osjetu osipa ili svrbeži, jave svom liječniku. Kako je rekla, čak pri sumnji da bi moglo doći do zaraze dobro je da svi koji su bili u kontaktu sa zaraženima potraže liječničku pomoć.

"Važno je napomenuti da svrab ne može proći sam od sebe, već ga je nužno liječiti. Zaraza ima razdoblje inkubacije od dva do osam tjedana, pa je nužan veliki oprez. Preživljava do 72 sata izvan tijela čovjeka, pa je jedna od mogućnosti njegovog eliminiranja i stavljanje robe i posteljine, koju nije moguće oprati, u zatvorenu vreću na tjedan dana. Inače, osim tretmana koji prepiše liječnik, nužno je svu odjeću i posteljinu oprati, kao i očistiti predmete i prostor s kojima je zaraženi bio u kontaktu", naglasila je dr. Pajtlar.

Izvor:
Hina