Najava obilježavanja Svjetskog dana psorijaze


Najava obilježavanja Svjetskog dana psorijaze

Sutra, 26. listopada, od 9 do 13 sati, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, odvija se obilježavanje  Svjetskog dana psorijaze u organizaciji  Društva psorijatičara Hrvatske, gdje će biti postavljena instalacija putem koje će svatko moći barem na trenutak doživjeti kako je to biti u koži oboljelog od psorijaze te edukacijski info pult za sve građane. 

Pozivaju se svi građane da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana psorijaze te se educiraju i informiraju o bolesti kako bi time omogućili bolju kvalitetu života oboljelima.

Oboljeli od psorijaze su zbog  izgleda svoje kože i neosnovanih predrasuda okoline često  stigmatizirani i diskriminirani u društvu. Veliki broj ljudi vjeruje kako je psorijaza zarazna bolest dok većina ne bi zagrlila niti poljubila osobu oboljelu od psorijaze te s njom ne bi dijelila hranu niti plivala, unatoč infromaciji da bolest nije zarazna.

Promjene na koži oboljelima od psorijaze uzrokuju niz poteškoća i problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te u partnerskim, obiteljskim i profesionalnim odnosima.

U Hrvatskoj ima oko 68.000 osoba oboljelih od psorijaze od čega je 1/3 oboljelih od umjereno teškog i teškog oblika psorijaze