Napadi astme uzrokuju oštećenje dišnih putova


Napadi astme uzrokuju oštećenje dišnih putova

Kod astme, stezanje mišića oko bronha uzrokuje oštećenje dišnih putova stiskanjem i uništavanjem epitelnih stanica, što potiče upalu dišnih putova i proizvodnju sluzi koja je često povezana s napadajem astme. Rezultati upućuju na to da bi sprječavanje mehaničkih oštećenja uzrokovanih napadajem astme, umjesto liječenja samo njegovih pratećih simptoma, moglo otvoriti put terapijama koje zaustavljaju cijeli upalni ciklus astme.

Astma je čest poremećaj dišnih putova koji pogađa više od 300 milijuna ljudi diljem svijeta. Iako se prvenstveno smatra upalnom bolešću, dijagnostička značajka astme je mehanička bronhokonstrikcija – stezanje glatkih mišića koji okružuju dišne putove – što može rezultirati ozbiljnim poteškoćama s disanjem i povećanim stvaranjem sluzi u dišnim putovima. Smatra se da imunološka aktivacija dišnih putova i upala potiču bronhokonstrikciju tijekom egzacerbacija astme (akutne epizode pogoršanja simptoma astme). Kao takav, zlatni standard terapije za egzacerbacije astme je albuterol, kratkodjelujući bronhodilatator i inhalacijski kortikosteroidi, koji liječe temeljnu upalu.

Nova studija je pokazala da bronhokonstrikcija uzrokuje patološko prenatrpanost stanica u epitelu dišnih putova, pokrećući proces koji se naziva ekstruzija stanica koji dovodi do oštećenja tkiva dišnih putova. Taj je mehanizam rezultirao upalom i lučenjem sluzi i kod miševa i kod ljudi. Ovo oštećenje rezultira slomom funkcije epitelne barijere i može osigurati put za daljnje bronhokonstrikcijske napade i upale. Iako se pokazalo da liječenje albuterolom ne sprječava oštećenje epitela dišnih putova ili njegovu posljedičnu upalu nakon napadaja astme, otkrilo se da su inhibitori koji su zaustavili staničnu ekstruziju spriječili mehanička oštećenja dišnih putova i značajno smanjili upalni odgovor.

Ova otkrića ne samo da utvrđuju da je bronhokonstrikcija proupalni stimulans, već također ukazuju na potencijal za nove istraživačke puteve koji nastoje spriječiti mehano-upalni začarani krug.

Izvor:
Science