Neki lijekovi za smirenje povezani s erekcijskom disfunkcijom


Neki lijekovi za smirenje povezani s erekcijskom disfunkcijom

Nova studija provedena u SAD-u na 2.301 muškarcu pokazala je da su lijekovi za smirenje, benzodiazepini i neki stariji antidepresivi, povezani s većim rizikom od razvoja erekcijske disfunkcije.

To se prije svega odnosi na tricikličke antidepresive poput amitriptilina, klomipramina i imipramina. Naime, oni povećavaju rizik od erekcijske disfunkcije za tri puta.

Dok uzimanje benzodiazepina kao što su diazepam, alprazolam, klonazepam i lorazepam, povećava rizik od erekcijske disfunkcije za više od dva puta.

Za razliku od prethodnih studija, nije se pokazalo da antihipertenzivi povećavaju rizik od razvoja impotencije.

Inače, neka zdravstvena stanja poput povišenog krvnog tlaka i dijabetesa, čimbenici su rizika za erekcijsku disfunkciju.

Prethodne studije pokazale su da ukoliko neki muškarac uzima više različitih lijekova istovremeno, tada ima i veći rizik od razvoja impotencije.

Prema mišljenju stručnjaka potrebna su dodatna istraživanja, koja bi potvrdila spomenute rezultate. Jednako tako, smatraju da ukoliko je netko zabrinut zbog lijekova koje uzima, svakako treba o tome porazgovarati sa svojim liječnikom.

Izvor:
BJU International