Niske razine željeza u krvi mogu pridonijeti dugotrajnom COVID-19


Niske razine željeza u krvi mogu pridonijeti dugotrajnom COVID-19

Dugotrajni COVID-19 mogao bi biti potaknut niskom razinom željeza u krvi od početne infekcije osobe, tvrdi nova studija. Naime, pokazalo se, da se stalna upala i niska razina željeza u krvi mogu vidjeti već dva tjedna nakon infekcije kod onih koji su razvili duge simptome COVID-19 mjesecima kasnije.

Niske razine željeza u krvi doprinijele su anemiji i poremetile proizvodnju zdravih crvenih krvnih stanica kod pacijenata s dugom bolešću COVID-19. Ovo bi moglo objasniti zašto su simptomi poput umora – osobito nakon vježbanja – česti kod dugotrajnog COVID-19.

Razine željeza i način na koji tijelo regulira željezo bili su poremećeni rano tijekom infekcije SARS-CoV-2 i trebalo im je jako puno vremena da se oporave, osobito kod onih ljudi koji su mjesecima kasnije prijavili dugi COVID-19. Nedostatak željeza prirodni je odgovor na infekciju i uobičajena posljedica upale.

Kada tijelo ima infekciju, ono reagira uklanjanjem željeza iz krvotoka. To nas štiti od potencijalno smrtonosnih bakterija koje hvataju željezo u krvotoku i brzo rastu, što je evolucijski odgovor koji redistribuira željezo u tijelu, a krvna plazma postaje "željezna pustinja".

Međutim, ako ovo traje dulje vrijeme, sve manje ima željeza za crvena krvna zrnca, pa se kisik transportira manje učinkovito, što utječe na metabolizam i proizvodnju energije, te za bijela krvna zrnca, koja trebaju željezo za pravilan rad te zaštitni mehanizam na kraju postaje problem.

Izvor:
Nature Immunology