Novi test stolice ranije otkriva rak debelog crijeva


Novi test stolice ranije otkriva rak debelog crijeva

Nizozemski znanstvenici razvili su novi test stolice koji, čini se, otkriva polipe debelog crijeva bolje od trenutnog testa. Novi test pruža mogućnost otkrivanja tumora prije nego što postane invazivan, to jest u fazi većih premalignih polipa. Liječnici tada mogu ukloniti te polipe tijekom kolonoskopije, a ne operacijom.

Smatra se, da bi se pomoću novog testa stolice moglo spasiti tisuće života diljem svijeta. Procjenjuje se da se svake godine kod oko 1,9 milijuna ljudi diljem svijeta dijagnosticira rak debelog crijeva, a bolest odnosi 935.000 života. Valja istaknuti, da je rak debelog crijeva izlječiv ako se rano otkrije.

U mnogim zemljama u programima probira raka debelog crijeva za cijelu populaciju koristi se fekalni imunokemijski test (FIT) koji mjeri prisutnost proteina hemoglobina u krvi. Dok novi test multitargetFIT-test (mtFIT) mjeri hemoglobin kao i dva druga proteina.

Rezultati predviđaju da novi test može smanjiti broj novih slučajeva raka debelog crijeva te stope smrtnosti od raka debelog crijeva.

Izvor:
Lancet Oncology