Obilježavanje Svjetskog dana bubrega 2010. u Hrvatskoj


Obilježavanje Svjetskog dana bubrega 2010. u Hrvatskoj

Ove će godine Svjetski dan bubrega biti obilježen u nekoliko hrvatskih gradova. Nastavlja se tradicija iz proteklih godina kada su medicinski radnici, učenici medicinskih škola te aktivisti udruga bubrežnih bolesnika građanima na više načina približili bolest o kojoj hrvatska javnost nezna dovoljno.

Cilj ovogodišnjih akcija jest podići svijest o važnosti dobre regulacije šećerne bolesti budući da je ta bolest vodeći uzrok bubrežnog zatajenja. U Hrvatskoj više od 170.000 osoba ima šećernu bolest, a u 45% bolesnika s dijabetesom dolazi do oštećenja i zatajenja funkcije bubrega.

Približno 150 milijuna ljudi širom svijeta ima šećernu bolest, a taj bi se broj mogao udvostručiti u sljedećih 20 godina. Ovogodišnje aktivnosti provesti će se pod geslom: "Čuvajte Vaše bubrege - kontrolirajte šećernu bolest!"

Pozivamo Vas da svojim sudjelovanjem pomognete u promicanju edukacije o prevenciji i adekvatnom liječenju bubrežnih bolesnika u Hrvatskoj. Svjetski dan bubrega obilježit će se istovremeno u više od 60 zemalja diljem svijeta.

Posjetite www.svjetskidanbubrega.org