Određene namirnice mogu izazvati određene podvrste migrene


Određene namirnice mogu izazvati određene podvrste migrene

Globalna prevalencija migrene trenutno je 14%. Točni mehanizmi koji upravljaju migrenom nisu jasni, iako je utvrđeno da na nju utječu gastrointestinalni poremećaji. Neki od čimbenika koji pokreću povezanost između prehrane i migrene su crijevna mikrobiota, upalni medijatori, hormoni stresa, serotoninski put, neuropeptidi i nutritivne tvari. 

Smatra se, da bi hrana doista mogla utjecati na migrenu zbog izravne veze između središnjeg živčanog sustava i crijevnog živčanog sustava.

Nova studija pokazala je, da su glavni prehrambeni okidači migrene bili fava grah, falafel, sladoled, prerađeno meso, citrusno voće, čokolade i stari sir. Hrana poput prerađenog mesa, hidrogeniziranog gheeja, starog sira, prženog mesa, meda, slatkiša i pržene piletine povezana je s kroničnom migrenom. 

Hidrogenirani ghee, kiseli krastavci i dimljena haringa bili su značajno povezani sa simptomima aure. Druge studije također su pokazale da su vino, mliječni proizvodi i prerađeno meso povezani s učestalošću migrene s aurom. Kroničnu migrenu povezivalo se s hranom kao što je prženo meso i hidrogenizirani ghee zbog njihovog sadržaja omega-6, koji smanjuje količinu slobodnih masnih kiselina. Prisutnost slobodnih masnih kiselina dovodi do veće razine serotonina u krvi, što se događa tijekom napadaja migrene.

Epizodna migrena povezana je s konzumacijom jaja, dok je kronična migrena također povezana s orašastim plodovima, obranim sirom i jogurtom. Kronična migrena je jednako tako zabilježena kod osoba koje su više dana konzumirale hranu pohranjenu u hladnjak, što bi moglo biti zbog nakupljanja biogenih amina u hrani.

Izvor: 
Scientific Reports