Određene prehrambene masti uzrokuju teško liječivu astmu kod djece

Prema rezultatima nove studije, izgleda da određeni lipidi ili masti u hrani koja uzrokuje pretilost također uzrokuju upalu pluća sličnu astmi. Rezultati sugeriraju da bi se, osim promjene prehrambenih izbora, određeni postojeći lijekovi mogli prenamijeniti kako bi pomogli u liječenju ove vrste astme.
Studiju je potaknula uočena povezanost između pretilosti u djetinjstvu i neutrofilne astme, nealergijskog tipa astme koji izazivaju mikrobni i bakterijski proteini. Neutrofilnu astmu teže je liječiti od alergijske astme i vjerojatnije je da će biti dovoljno teška da pacijente pošalje u bolnicu.
U ovoj studiji, znanstvenici su otkrili da određene prehrambene masti, uključujući one korištene u prerađenoj hrani, oblikuju aktivaciju makrofaga u plućima tijekom upalnih reakcija.
Pokazalo se, da je stearinska kiselina u prehrani pogoršala upalu dišnih putova bez uzrokovanja pretilosti. Suprotno tome, oleinska kiselina, mononezasićena masna kiselina dugog lanca, potisnula je upalnu aktivnost. Znanstvenici su također otkrili da blokiranje upalnog citokina IL-1β ili inhibiranje proteina IRE1⍺ – koji se oboje nalaze u povećanim razinama kod neutrofilne astme – štiti od upale pluća uzrokovane stearinskom kiselinom.