Održana akcija "Pokretom protiv Parkinsona"


Održana akcija "Pokretom protiv Parkinsona"

Jučer je u zagrebačkom parku Maksimir po drugi put održana akcija "Pokretom protiv Parkinsona" koju su podržale brojne osobe iz političkog i javnog života Hrvatske, s ciljem podizanja svijesti i boljeg informiranja javnosti o Parkinsonovoj bolesti. Zajedničkom šetnjom putem nade i puštanjem balona dala se podrška oboljelima od Parkinsonove bolesti i Parkinson plus sindroma.

Akciju su svojim dolaskom podržali i dr. Dunja Skoko Poljak ispred Ministarstva zdravlja, dr. Slavko Antolić pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo, Ivana Boljkovac i Sandra Bagarić.

"Budući da od ove teške i progresivne bolesti obolijeva sve veći broj naših građana, neobično je važno ukazati na važnost provođenja fizikalne terapije te upoznati cjelokupnu javnost s ovim brzorastućim problemima i za obitelji i za zdravstveni sustav. Namjera nam je potaknuti i mjerodavne u zdravstvu da fizikalnu terapiju za Parkinsonove bolesnike uključe u redovito propisivanu terapiju na teret HZZO-a", izjavila je ovom prigodom prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, predsjednica udruge "Parkinson i mi".

Na manifestaciji su prisustvovali i članovi podružnice iz Splita, članovi Udruge bolesnika oboljelih od Parkinsonove bolesti "Buđenje" iz Osijeka te bolesnici i obitelji iz ostalih krajeva Hrvatske.

Prisutnima su se pokazali načini vježbanja koji se preporučaju za oboljele (ples, tai chi, pilates, joga i fizikalna terapija), održan je koncert Nenada Bacha, Čedomira Antolića i prijatelja, te premijerno prikazan film "Everything is forewer" o životu i radu glazbenika Nenada Bacha. Također su se dijelili i informativni letci, prodavati predmeti (majice, privjesci, antistres loptic, torbe, narukvice i slike) kao podrška Udruzi.