Oko mjesec dana potrebno da se SARS-CoV-2 u potpunosti odstrani iz tijela


Oko mjesec dana potrebno da se SARS-CoV-2 u potpunosti odstrani iz tijela

Istraživanje provedeno u Italiji na gotovo 4.500 ispitanika pokazalo je da je u prosjeku potrebno mjesec dana kako bi se novi koronavirus SARS-CoV-2 u potpunosti odstranio iz tijela nakon prvog pozitivnog testa.

Svaki je sudionik u istraživanju testiran u prosjeku tri puta: 15 dana nakon prvog pozitivnog testa; 14 dana nakon drugog; i devet dana nakon trećeg testa.

Prosječno vrijeme odstranjivanja novog koronavirusa bilo je 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i 36 dana nakon početka simptoma. S porastom dobi i tjelesne težine, trebalo je nešto više vremena da se SARS-CoV-2 odstrani.

Također, pokazalo se da je RT-PCR, imao 20% lažno negativnih rezultata. Što znači da je svaki peti rezultat koji je negativan na COVID-19 pogrešan i da pacijenti još uvijek mogu zaraziti druge ljude.

Smatra se da rezultati ove studije jasno ističu važnost prikupljanja dokaza o trajanju infektivnosti SARS-CoV-2 kako bi se izbjegla nepotrebna izolacija bez povećanja rizika od širenja virusa od strane klinički oporavljenih ljudi.

Jednako tako, smatra se da bi bilo uputno ponovno testiranje mjesec dana nakon prvog testiranja.

Izvor:
BMJ Open