Omega-3 masne kiseline iz ribe mogu smanjiti rizik od astme kod djece


Omega-3 masne kiseline iz ribe mogu smanjiti rizik od astme kod djece

Konzumacija veće količine određenih omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi poput lososa može smanjiti rizik od astme kod djece, no samo kod one s uobičajenom genskom varijantom, ukazuje nova studija.

Naime, radi se o čestoj varijanti FADS gena, koju ima velik broj djece. Djeca s tom varijantom gena imaju tendenciju da imaju niže razine dugolančanih omega-3 masnih kiselina u krvi. Pa je u ove djece veći prehrambeni unos dugolančanih omega-3 masnih kiselina povezan s manjim rizikom od astme.

U ovom istraživanju znanstvenici su se usredotočili na dugolančane omega-3 masne kiseline - eikosapentaenojsku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA), za koje se zna da imaju protuupalna svojstva.

Smatra se da djeca trebaju imati uravnoteženu zdravu prehranu koja se sastoji od povrća, voća, cjelovitih žitarica, kao i zdravih masnoća - uključujući omega-3 masne kiseline.

Izvor:
European Respiratory Journal