Otkriće novih biomarkera moglo bi dovesti do ranog otkrivanja raka mokraćnog mjehura


Otkriće novih biomarkera moglo bi dovesti do ranog otkrivanja raka mokraćnog mjehura

Američki znanstvenici s University of Houston izvjestili su o otkriću novih biomarkera za rano otkrivanje raka mokraćnog mjehura, među najčešćim vrstama raka dijagnosticiranim u muškaraca u SAD-u. 

Trenutačni zlatni standard za dijagnozu raka mokraćnog mjehura je invazivna cistoskopija koja može biti povezana s komplikacijama uključujući bol, infekciju mokraćnog sustava i hematuriju. Uskoro bi jednostavan test urina, s pregledom prikupljenih stanica, mogao biti novi standard.

Naime, otkrilo se da D-dimer - fragment proteina iz razgradnje krvnog ugruška - može imati ulogu u početnoj dijagnozi ili detekciji recidiva raka mokraćnog mjehura. Procjena D-dimera u urinu pokazala je točnost od 96% i osjetljivost od 97%.

Jednako tako, pokazalo se da osam proteina urina značajno razlikuje mišićno invazivni rak mokraćnog mjehura od nemišićno invazivnog raka mokraćnog mjehura, pri čemu su IL-8 i IgA bili najpodesniji. Smatra se da IL-8 i IgA u mokraći mogu imati potencijal u identificiranju progresije bolesti tijekom praćenja bolesnika.

Izvor:
BMC Medicine