Otkriven mehanizam pomoću kojeg acetilsalicilatna kiselina štiti od raka debelog crijeva


Otkriven mehanizam pomoću kojeg acetilsalicilatna kiselina štiti od raka debelog crijeva

Kolorektalni rak ili rak debelog crijeva, treći je najčešći oblik raka u svijetu, s oko 1,9 milijuna novodijagnosticiranih slučajeva i oko 900.000 smrtnih slučajeva svake godine. Stoga preventivne tvari predstavljaju hitnu kliničku potrebu, a acetilsalicilna kiselina se pokazala kao jedna od najperspektivnijih kandidata za prevenciju raka debelog crijeva.

Ranije studije su pokazale da kada su pacijenti s kardiovaskularnim bolestima uzimali niske doze acetilsalicilatne kiseline tijekom nekoliko godina, to je smanjilo njihov rizik od raka debelog crijeva. Nadalje, acetilsalicilatna kiselina može spriječiti napredovanje raka debelog crijeva. Sada je tim njemačkih stručnjaka s Ludwig-Maximilians-Universitaet Muenchen istražio koji molekularni mehanizmi posreduju u ovim učincima.

Otkriveno je da acetilsalicilatna kiselina potiče proizvodnju dviju tumor-supresivnih mikroRNA molekula (miRNA) nazvanih miR-34a i miR-34b/c. Da bi to učinila, acetilsalicilatna kiselina se veže i aktivira enzim AMPK, koji zauzvrat mijenja faktor transkripcije NRF2 tako da on migrira u jezgru stanice i aktivira ekspresiju gena miR-34. Da bi ta aktivacija uspjela, acetilsalicilatna kiselina dodatno potiskuje onkogeni produkt c-MYC, koji inače inhibira NRF2.

Jednako tako, pokazalo se da su geni miR-34 neophodni za posredovanje u inhibirajućem učinku acetilsalicilatne kiseline na stanice raka debelog crijeva. Acetilsalicilatna kiselina stoga nije mogla spriječiti migraciju, invaziju i metastaze u stanicama raka s nedostatkom miR-34. 

Izvor:
Cell Death and Disease