Otkrivena molekula koja može usporiti ili zaustaviti napredovanje Parkinsonove bolesti


Otkrivena molekula koja može usporiti ili zaustaviti napredovanje Parkinsonove bolesti

Suradnja između znanstvenika sa Rutgers University i Scripps Research dovela je do otkrića male molekule koja može usporiti ili zaustaviti napredovanje Parkinsonove bolesti. Inače, u svijetu više od 10 milijuna ljudi boluje od Parkinsonove bolesti.

Valja podsjetiti, da je ključno obilježje Parkinsonove bolesti protein nazvan alfa-sinuklein, koji se akumulira u nenormalnom obliku u stanicama mozga te uzrokuje njihovu degeneraciju i smrt. 

U ovom istraživanju je tijekom ciljanja glasničke RNK došlo do otkrića kemijskog spoja koji može spriječiti stvaranje proteina alfa-sinukleina. Ovaj novi spoj, nazvan sinukleozid, posebno smanjuje razinu alfa-sinukleina i štiti stanice od njegove toksičnosti, što sugerira da on ima potencijal sprječavanja napredovanja bolesti.

Smatra se da bi terapija sinukleozidom bila najučinkovitija za pacijente koji su u ranoj fazi bolesti s minimalnim simptomima Parkinsonove bolesti.

Također, smatra se da ovo otkriće može pomoći i u liječenju drugih neurodegenerativnih poremećaja kod kojih dolazi do nakupljanja alfa-sinukleina kao što je demencija s Lewy tjelešcima.

Izvor:
Proceedings of the National Academy of Sciences