Otkrivena veza između Parkinsonove bolesti i crijevnih bakterija


Otkrivena veza između Parkinsonove bolesti i crijevnih bakterija

U usporedbi sa zdravim osobama, izgleda da oboljeli od Parkinsonove bolesti imaju drugačije razine određenih crijevnih bakterija, ukazuju rezultati istraživanja kojeg su proveli finski znanstvenici s University of Helsinki Institute of Biotechnology.

Naime, pokazalo se da pacijenti s Parkinsonovom bolesti imaju mnogo manje bakterija iz obitelji Prevotellaceae. Nažalost, trenutno se ne zna kakav utjecaj ima odsustvo tih bakterija na Parkinsonovu bolest.

Jednako tako, pokazalo se da su bakterije iz obitelji Enterobacteriaceae povezane s težinom simptoma Parkinsonove bolesti. Pacijenti s poteškoćama u hodanju i održavanju ravnoteže imali su više razine spomenutih bakterija.

Svakako treba istaknuti da sve više i više istraživanja ukazuje na veliki utjecaj crijevnih bakterija na naše zdravlje.

Inače, gastrointestinalna disfunkcija, posebice zatvor (konstipacija), važan je nemotorički simptom Parkinsonove bolesti, koji često godinama ranije prethodi pojavi motoričkih simptoma Parkinsonove bolesti.

Također, ne treba zanemariti nedavno otkriće da crijevne bakterije imaju interakciju s dijelovima živčanog sustava preko raznih puteva uključujući enterički živčani sustav i nervus vagus.

Znanstvenici se nadaju da će njihovo otkriće dovesti do novih testova za otkrivanje Parkinsonove bolesti, te razvoja novih terapija za zaustavljanje ili čak prevenciju Parkinsonove bolesti.

Izvor:
Movement Disorders