Otkrivene bakterije koje su onkogeni pokretači procesa koji dovodi do raka debelog crijeva


Otkrivene bakterije koje su onkogeni pokretači procesa koji dovodi do raka debelog crijeva

Izgleda da su dvije uobičajene vrste bakterija i njihovi biofilmovi ključni onkogeni pokretači procesa koji dovodi do raka debelog crijeva u bolesnika s obiteljskom adenomatoznom polipozom (FAP), kao i sporadičnim oblikom raka debelog crijeva, ukazuje nova studija.

Obiteljska adenomatozna polipoza je nasljedni poremećaj koji uzrokuje brojne polipe u kolonu i dovodi do kolorektalnog karcinoma do 40. godine života. Bolesnici obično nemaju simptoma, ali mogu imati pozitivan nalaz na skrivenu krv u stolici. Dijagnoza se postavlja kolonoskopijom i genetskim testiranjem. Liječi se kolektomijom.

Obiteljska adenomatozna polipoza (FAP) je autosomno dominantni poremećaj kod kojeg ≥100 adenomatoznih polipa prekriva kolon i rektum. Poremećaj se javlja u 1 na 8.000 do 11.000 ljudi. Polipi se javljaju u 50 posto bolesnika do 15. godine i u 95 posto do 35. godine. Maligna transformacija se događa prije 40. godine u gotovo svih neliječenih bolesnika.

Ovo istraživanje je pokazalo da bakterije Escherichia coli i Bacteroides fragilis i njihovi toksini, prodiru u normalno zaštitni sloj sluznice debelog crijeva te stvaraju ljepljivi biofilm pored epitelnih stanica. Stvoreni biofilmovi su onkogeni. 

Smatra se da ovo otkriće može dovesti do ciljanog pristupa koji može ukloniti onkogene bakterije iz mikrobioma i omogućiti raniju blokadu ili barem kašnjenje u stvaranju raka debelog crijeva te izbjegavanje kolektomije na duže vrijeme.

Također, rezultati ovog istraživanja ukazuju da samo nekoliko bakterija unutar vrlo složenog mikrobioma crijeva mogu biti rani pokretači razvoja raka debelog crijeva.

Inače, smatra se da je rak debelog crijeva gotovo u potpunosti preventabilan karcinom.

Izvor
Science, Cell Host & Microbe