Otkrivene tri crijevne bakterije povezane s demencijom s Lewyjevim tjelešcima


Otkrivene tri crijevne bakterije povezane s demencijom s Lewyjevim tjelešcima

Za demenciju s Lewyjevim tjelešcima (DLB), jedan od najčešćih oblika demencije, nema lijeka. Prethodne studije pokazale su da crijevne bakterije, mikroorganizmi koji žive u ljudskom probavnom traktu, imaju ulogu u Parkinsonovoj bolesti, još jednom neurodegenerativnom poremećaju, no bakterije uključene u DLB nisu identificirane.

No, sada je skupina japanskih znanstvenika  identificirala tri bakterije povezane s demencijoom s Lewyjevim tjelešcima: Collinsella, Ruminococcus i Bifidobacterium. Naime, pokazalo se da kod spomenute demencije dolazi do povećanja broja bakterija Ruminococcus torques i Collinsella te smanjenja broja bakterije Bifidobacterium.

Smatra se da ovo otkriće može doprinijeti novim načinima dijagnosticiranja i liječenja ove neurodegenerativne bolesti.

Inače, početak demencije s Lewyjevim tjelešcima povezan je s abnormalnim naslagama alfa-sinukleina, proteina u mozgu koji ima ulogu u prijenosu signala između neurona. Prisutnost ovih naslaga, poznatih kao "Lewyjeva tjelešca", utječe na kemikalije u mozgu, što dovodi do slabijeg razmišljanja, zaključivanja i pamćenja. Simptomi uključuju zbunjenost, gubitak pamćenja, otežano kretanje i vizualne halucinacije.

Izvor:
npj Parkinson's Disease