Otvorena izložba fotografija "Život u mojoj koži"


Otvorena izložba fotografija "Život u mojoj koži"

Kao dio javno-zdravstvene akcije "Život u mojoj koži", Referentnog centra za psorijazu MZSS-a i Hrvatskog dermatovenerološkog društva HLZ-a, u Galeriji Karas svečano je otvorena izložba fotografija poznatih osoba iz glazbenog, kulturnog i sportskog života  sa oboljelima od psorijaze.

Svojim sudjelovanjem u akciji Tony Cetinski, Leona Paraminski, Tereza Kesovija, Nataša Janjić, Daniela Trbović, Ivana Roščić, Gordan Kožulj, Nera Stipičević, Sandra Bagarić  i prof. dr. Mirjana Krizmanić željeli su pomoći oboljelima da se lakše nose sa svojom bolešću, te da potaknu javnost na razumijevanje i prihvaćenost.

Ujedinili su snage da bi potaknuli osobe oboljele od psorijaze da traže pomoć i razumijevanje svoje okoline, prijatelja i uopće društva u cjelini kako bi im pružili potrebnu podršku u ovoj teškoj, često nagrđujućoj i zbog toga stigmatizirajućoj, upalnoj bolesti kože.

Riječ je o fotografijama Saše Šekoranje, zagrebačkog akademskog slikara, koji je svojim objektivom zabilježio emotivni trenutak podrške i ohrabrenja koje su poznate osobe pružile oboljelima od psorijaze tijekom snimanja, poručujući time da psorijaza nije zarazna bolest i da oboljeli zaslužuju razumijevanje i podršku društva u cjelini. 

"Upravo je to i cilj akcije "Život u mojoj koži" kojom želimo podići znanje i razumijevanje javnosti o težini bolesti, kao i problemima s kojima se oboljeli nose, osobito s problemom stigmatizacije kojoj su zbog izgleda svoje kože izloženi. Stoga je i središnji dio akcije ova izložba fotografija koja na vizualan način govori o našim ciljevima - podrška i razumijevanje", istaknula je uime nositelja akcije prof. dr. sc. Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva HLZ.

Okupljenima je prof. dr. sc. Šitum prenijela i podršku koju je predsjednik Ivo Josipović uputio nositeljima akcije koji su "prepoznali potrebu da se skrene pozornost i upozna javnost s poteškoćama bolesnika koji boluju od psorijaze kako bi, uz razumijevanje društva, živjeli neopterećeno i bez straha od izbjegavanja od vlastite okoline."

Otvaranju izložbe prisustvovala je i prof. dr. sc. Marija Kaštelan, voditeljica Referentnog centra za psorijazu MZSS-a, autor fotografija Saša Šekoranja, te sudionici akcije Tereza Kesovija, Daniela Trbović, Nataša Janjić, Leona Paraminski, Nera Stipičević sa oboljelima, dermatolozi i mnogi drugi iz hrvatskog javnog života.

Da nije bilo nimalo lako pronaći najbolji pristup snimanju fotografija posvjedočio je sam autor Saša Šekoranja. "Bilo je teško, jer htio sam uhvatiti trenutak podrške i ohrabrenja, što se može dogoditi jedino spontano. Izazov je bio dobiti snagu podrške i emociju oboljelih, ali mislim da smo uspjeli", izjavio je Šekoranja, koji je preko nekih fotografija svojim prepoznatljivim rukopisom ispisao poruke akcije "Pomozimo im da žive u svojoj koži", "Psorijaza nije zarazna" i "Riješimo se predrasuda".

Javno-zdravstvenom akcijom "Život u mojoj koži" želi se podići razina znanja u javnosti o psorijazi kao teškoj i ozbiljnoj bolesti, kao i razumijevanje problema s kojima se oboljeli nose, uključujući i stigmatizaciju kojoj su izloženi zbog svoje bolesti. Cilj je akcije educirati javnost da psorijaza nije zarazna bolest, da ne treba imati predrasuda prema oboljelima i da oboljeli trebaju podršku i integraciju u društvo.

Nakon Zagreba, izložba fotografija u sklopu akcije "Život u mojoj koži" bit će otvorena i u Osijeku, te drugim gradovima u Hrvatskoj.