Pogoršanjem simptoma menopauze, povećava se u žena rizik od srčane bolesti


Pogoršanjem simptoma menopauze, povećava se u žena rizik od srčane bolesti

Izgleda da kako se pogoršavaju simptomi menopauze, tako se povećava i rizik od srčane bolesti u žena, ukazuje nova američka studija u kojoj je sudjelovalo 138 žena. Smatra se da je ovo još jedna važna studija koja ističe spolno specifične čimbenike rizika za srčanu bolest.

U svim fazama menopauze, krutost arterija i disfunkcija krvnih žila, bili su povezani s učestalim i teškim simptomima menopauze kod žena.

Dok su prethodne studije ukazivale na snažnu vezu između valova vrućine i povećanog rizika od srčanih bolesti i smrti, ova studija je pokazala da je učestalost, a ne i jačina valova vrućine, specifično povezana s većim skrućivanjem arterija i disfunkcijom krvnih žila.

Ovi rezultati nisu iznenađenje, obzirom da je poznata uloga estrogena po zdravlje srca. Hormon estrogen je snažan antioksidans i važan posrednik vaskularnog zdravlja kroz njegov učinak na hormon serotonin, koji pomaže u regulaciji tjelesne temperature, te živčanog i kardiovaskularnog sustava.

U ublažavanju simptoma menopauze može pomoći usvajanje zdravih životnih navika, kao i hormonska nadomjesna terapija, koja je povezana s razvojem određenih karcinoma i moždanim udarom.

Izvor:
Menopause