Popularna zamjena za šećer može povećati rizik od moždanog udara


Popularna zamjena za šećer može povećati rizik od moždanog udara

Novo istraživanje pokazuje da primjena eritritola, popularne zamjene za šećer i specijaliziranog aditiva za hranu, može imati negativne zdravstvene posljedice, utječući na moždane stanice na brojne načine koji mogu povećati rizik od moždanog udara.

Eritritol je šećerni alkohol, često proizveden fermentacijom kukuruza i nalazi se u stotinama proizvoda. Gotovo da nema kalorija, oko 80% je slatkiji od običnog šećera i ima zanemariv utjecaj na razinu inzulina, što ga čini omiljenim među ljudima koji pokušavaju smršavjeti, kontrolirati razinu šećera u krvi ili izbjegavati ugljikohidrate.

Ova studija je pokazala da je eritritol povezan s povećanim rizikom od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih događaja. Studija pruža nove dokaze koji pokazuju da eritritol negativno utječe na oksidativni stres mikrovaskularnih endotelnih stanica mozga, aktivaciju eNOS-a i proizvodnju NO, ekspresiju ET-1 i oslobađanje t-PA.

Izvor:
Journal of Applied Physiology