Potvrđeni prvi slučajevi gripe u sezoni 2015./2016.


Potvrđeni prvi slučajevi gripe u sezoni 2015./2016.

Referentni laboratorij za gripu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo zaprimio je 21. prosinca 2015. godine osam uzoraka sa sumnjom na moguću infekciju virusom influence, a u četiri testirana uzorka dokazan je virus influence tipa A. Dva pozitivna uzorka su iz Zagreba, a dva iz Vinkovaca. Troje pacijenata su srednje dobi, a jedan je desetogodišnje dijete. Određivanje podtipa virusa je u tijeku.

Inače, proteklih tjedana zabilježene su sporadične prijave (mali broj pojedinačnih prijava, bez grupiranja) bolesti koja klinički sliči na gripu, ali bez laboratorijske potvrde, te se u ovom trenutku ne može reći da ovi potvrđeni nalazi predstavljaju početak epidemijskog vala.

Naime, u nekim se sezonama laboratorijske potvrde gripe nađu na početku epidemijskog vala, dok u nekim sezonama pojedinačne laboratorijske potvrde prethode pravom epidemijskom valu po nekoliko tjedana.

U Europi se, prema informacijama EuroFlu mreže za praćenje gripe, gripa zasad javlja uglavnom u sporadičnom obliku, s izuzetkom Nizozemske i Danske, gdje je uočen porast prijava bolesti.

Podsjećamo stanovništvo i zdravstvene djelatnike da se i dalje može i preporučljivo je cijepiti se protiv gripe, a preporuka za cijepljenje se pogotovo odnosi na osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (starije osobe) ili osnovne bolesti (kronični bolesnici).

Zbog povećanog interesa za cijepljenjem ove jeseni, većina cjepiva protiv gripe je potrošena i neke su županije ostale bez cjepiva, međutim početkom sljedećeg tjedna dodatne će količine cjepiva biti distribuirane zavodima za javno zdravstvo te će se osobe s povećnim rizikom od komplikacija moći cijepiti i u županijama u kojima je cjepivo trenutno nedostupno.

Izvor:
HZJZ