Pregled stolice na okultno krvarenje uspješan u otkrivanju raka debelog crijeva


Pregled stolice na okultno krvarenje uspješan u otkrivanju raka debelog crijeva

Pregled stolice na okultno krvarenje može dosljedno otkriti rak debelog crijeva kada se koristi na godišnjoj razini, čak i nakon druge, treće i četvrte godine probira, ukazuje istraživanje provedeno u SAD-u. Prema mišljenju stručnjaka, pregled stolice na okultno krvarenje može biti razumna alternativa za probir kolonoskopiji koja se trenutno smatra zlatnim standardom za probir raka debelog crijeva.

Inače, pregled stolice na okultno krvarenje također znan i kao fekalni imunokemijski test, otkriva mirkoskopske količine krvi u stolici koje otpušta tumor debelog crijeva.

Liječnici su obično zabrinuti može li fekalni imunokemijski test s vremenom postat manje učinkovit u otkrivanju raka debelog crijeva. Kako bi se to utvrdilo, u ovom istraživanju je praćeno gotovo 325.00 pacijenata tijekom četiri godine.

Tijekom prve godine probira pomoću fekalnog imunokemijskog testa otkriven je rak debelog crijeva u 84,5 posto ispitanika kojima je dijagnosticirana bolest. Učinkovitost pregleda stolice na okultno krvarenje je varirala od 73 do 78 posto ,od druge do četvrte godine. Što znači da je test i dalje bio uspješan u otkrivanju novih tumora kada su oni narasli do zamjetljive veličine.

Također, treba spomenuti da kolonoskopija ima svoje prednosti u odnosu na pregled stolice na okultno krvarenje, obzirom da se primjenjuje jednom u 10 godina, a njena učinkovitost u otkrivanju karcinoma i prekanceroznih polipa iznosi gotovo 100 posto. No, za pacijente koji zaziru od kolonoskopije jer je više neugodna i invazivna pretraga, pregled stolice na okultno krvarenje može biti dobra alternativa.

Izvor:
Annals of Internal Medicine