Prehrambeni čimbenici povezani s rizikom od psorijaze


Prehrambeni čimbenici povezani s rizikom od psorijaze

Psorijaza je značajno povezana s povišenim razinama vitamina A i alfa-karotena u serumu, kao i sa smanjenim unosom šećera, ističu američki stručnjaci.

Navedene tvrdnje temelje se na rezultatima istraživanja u kojem je sudjelovalo 6.260 ispitanika.

Tako se pokazalo da je prosječna razina vitamina A u oboljelih od psorijaze bila 62,28 µg/dL, naspram 58,31 µg/dL u ispitanika bez psorijaze.

Dok je razina alfa-karotena u oboljelih od psorijaze u prosjeku bila 4,97 µg/dL, naspram 4,26 µg/dL kod ispitanika bez psorijaze.

Jednako tako, pokazalo se da je veći indeks tjelesne mase (ITM) povezan s većom vjerojatnošću za psorijazu, dok prisutnost artritisa udvostručuje rizik od nje.

Međutim, veći unos šećera bio je značajno povezan s manjim rizikom od psorijaze, što je u suprotnosti s trenutnim tvrdnjama o povezanosti psorijaze i dijabetesa tipa 2.

Izvor:
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology