Pretjerano pušenje može imati ozbiljan utjecaj na liječenje parodontitisa


Pretjerano pušenje može imati ozbiljan utjecaj na liječenje parodontitisa

Rezultati nove studije pokazali su da pušenje može imati ozbiljan utjecaj na učinak liječenja parodontitisa – raširenog stanja koje dovodi do degradacije potpornog tkiva zuba i, u ozbiljnim slučajevima, do gubitka zuba.

Inače, u ovom istraživanju se proučavao učinak različitih razina pušenja na kliničke rezultate liječenja više ili manje uznapredovalih slučajeva parodontitisa.

Studija je pokazala da teški pušači s najtežim oblicima upale nisu imali nikakvu korist od liječenja, dok su teški pušači s umjerenim parodontitisom imali samo 50-postotni učinak liječenja, u usporedbi s pušačima s manjom konzumacijom duhana.

Na opće iznenađenje, moglo se vidjeti da se bolest zapravo pogoršala u nekim parametrima u najteže pogođenoj skupini, unatoč činjenici da je ova skupina primila najopsežniji, individualno osmišljen tretman.

Procjenjuje se da oko 40 posto populacije boluje od parodontitisa, ali postoje velike razlike u tome koliko se ozbiljno bolest razvija kod svakog pojedinog pacijenta.

Smatra se da bi teški pušači s parodontitisom, trebali razumjeti da je rad na prestanku pušenja ključni korak u učinkovitom liječenju njihove bolesti.

Izvor:
Journal of Dental Research