Primjena steroidnih injekcija kod osteoartritisa može pogoršati oštećenje zglobova


Primjena steroidnih injekcija kod osteoartritisa može pogoršati oštećenje zglobova

Prema rezultatima nove studije, izgleda da je primjena steroidnih injekcija u kukove i koljena pacijenata s osteoartritisom, opasnija nego što se prije mislilo. Naime, pokazalo se da ubrzani artritis i oštećenje zglobova mogu biti jedna od komplikacija i nenamjerna posljedica primjene kortikosteroidnih injekcija.

Inače, kortikosteroidi se obično koriste za zaustavljanje upale kod artritisa, a ubrizgavaju se u zglobove kako bi se ublažila bol i njihovo oticanje.

Smatra se da bi primjenu steroidnih injekcija u zglobove zahvaćene artritisom trebalo dobro razmotriti. Također, pacijenti bi morali biti obavješteni o mogućim komplikacijama i štetnim učincima njihove primjene, te bi shodno tim informacijama trebali odlučiti žele li ih dobivati.

Osteoartritis (OA), koji se naziva i degenerativna bolest zglobova, najčešće je kronično stanje u zglobovima. Budući da je bolest degenerativna, ona je najčešći uzrok invaliditeta kod starijih odraslih osoba. Procjenjuje se da oko 10 do 15 posto svih odraslih koji su stariji od 60 godina imaju neki stupanj osteoartritisa, s time da se osteoartritis javlja češće u žena nego u muškaraca.

Izvor:
Radiology