Pet mitova i stvarnih činjenica o zamjeni kuka


Pet mitova i stvarnih činjenica o zamjeni kuka

Danas je napredak u kirurškim tehnikama i tehnologijama revolucionirao operaciju zamjene kuka, omogućujući većem broju pacijenata da liječenje ranije uzmu u obzir. Iako su zabrinutost i dvojbe normalni kad se razmišlja o operaciji, dolje navedeni podaci mogu vam pomoći u donošenju odluke.

Mit broj 1

Artritična bol dio je starenja. To je nešto sa čime morate naučiti živjeti.

Činjenica: Od osteoartritisa danas boluje gotovo 27 milijuna Amerikanaca, a do 2030. će potencijalno bolovati 67 milijuna ljudi. Mnogi Amerikanci biraju godine konzervativnog liječenja (fizikalna terapija, lijekovi, injekcije) kako bi ublažili, ali ne i uklonili svoju bol u zglobovima.

U 2012. godini u Sjedinjenim Američkim Državama izvršeno je više od 330.000 potpunih zamjena kuka. Ako svakodnevne aktivnosti izazivaju bol i ometaju vaše svakodnevne aktivnosti, možete imati koristi od savjetovanja s ortopedskim kirurgom bez obzira na vašu dob.

Mit broj 2

Zamjenski kuk neće biti kao prirodan.

Činjenica: Postignut je značajan napredak u materijalima, dizajnu i kirurškim procedurama za zamjenu kuka. Danas kirurzi imaju više opcija implantata nego ikad prije, uključujući široki raspon veličina, dizajna i materijala koji najbolje udovoljavaju individualnim potrebama pacijenta i oponašaju pokrete prirodnog kuka. I dok je izbora puno, cilj je isti:pružiti vam dugotrajno ublažavanje boli i povećati vašu pokretljivost.

Mit broj 3:

Premlad sam za zamjenu kuka.

Činjenica: Zamjena kuka povezana je s potrebom, a ne s dobi. Potpuna zamjena kuka smatra se učinkovitim zahvatom koji pacijentima može pomoći u aktivnijem načinu života.

Mit broj 4:

S operacijom zamjene kuka trebao bih čekati što je moguće duže.

Činjenica: M nogi pacijenti koji bi mogli imati veliku korist od zamjene kuka zabrinuti su da se neće moći udobno i s pouzdanošću vratiti svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima. Zapravo, prema ispitivanju artritisa i reumatizma - Arthritis & Rheumatism odgađanje operacije smanjuje kvalitetu života pacijenata ne samo prije operacije, već i do dvije godine nakon operacije. No, veća je vjerojatnost da će mlađi pacijenti kasnije u životu možda morati biti podvrgnuti drugoj operaciji zamjene kuka.

Mit broj 5:

Svi implantati za kuk su isti.

Činjenica: Danas pacijenti sa zamjenskim kukom imaju na izbor različite vrsta implantata kuka, kao i različite oblike i veličine implantata dizajnirane kako bi se prilagodili specifičnim potrebama i različitim životnim stilovima. Razgovarajte s ortopedskim kirurgom o vašim individualnim potrebama i kliničkoj povijesti implantata koju vam kirurg preporučuje.

Važne informacije o sigurnosti

Samo vaš ortopedski kirurg može odlučiti je li zamjena kuka odgovarajući način liječenja za vas. Vaš liječnik procijenit će vašu situaciju i razgovarati s vama o različitim mogućnostima liječenja. Objasnit će vam rizike i koristi za vas, tako da zajedno možete donijeti informiranu odluku o vašem budućem tijeku liječenja.

Učinkovitost zamjena kuka ovisi o dobi, težini, razini aktivnosti i drugim čimbenicima. Postoje potencijalni rizici i za oporavak je potrebno vrijeme. Osobe sa stanjima koja ograničavaju rehabilitaciju ne bi trebalo podvrgavati ovoj operaciji. Samo ortopedski kirurg može reći je li zamjena kuka za vas.

Zadnja izmjena: 11.08.2020.