Pet mitova i stvarnih činjenica o zamjeni koljena


Pet mitova i stvarnih činjenica  o zamjeni koljena

Danas je napredak u kirurškim tehnikama i tehnologijama revolucionirao operaciju zamjene koljena, omogućujući većem broju pacijenata da liječenje uzmu u obzir ranije. Iako su zabrinutost i dvojbe normalni kad se razmišlja o operaciji, dolje navedeni podaci mogu vam pomoći u donošenju odluke.

Mit broj 1

Artritična bol dio je starenja. To je nešto sa čime morate naučiti živjeti.

Činjenica: Od osteoartritisa danas boluje gotovo 27 milijuna Amerikanaca, a do 2030. će potencijalno bolovati 67 milijuna ljudi. Mnogi Amerikanci biraju godine konzervativnog liječenja (fizikalna terapija, lijekovi, injekcije) kako bi ublažili, ali ne i uklonili svoju bol u zglobovima. Ako svakodnevne aktivnosti izazivaju bol i ometaju vaše svakodnevne aktivnosti, možete imati koristi od savjetovanja s ortopedskim kirurgom bez obzira na vašu dob. U 2014. godini u Sjedinjenim Američkim Državama je izvršeno više od 670.000 potpunih zamjena koljena.

Mit broj 2

Zamjenski implantat koljena neće biti kao prirodan.

Činjenica: Postignut je značajan napredak u materijalima, dizajnu i kirurškim zahvatima za zamjenu koljena. Naime, postoje implantati, rotirajuće platforme (RP) koljena, koji potpuno oponašaju osjećaj i pokret originalnog koljena.

Mit broj 3

Premlad sam za zamjenu koljena.

Činjenica: Zamjena koljena ne temelji se na dobi, već na razini osobne boli i nepokretnosti. Kao rezultat napretka u tehnologiji implantata, pacijenti mogu imati koristi od opcija zamjene koljena poput rotirajuće platforme (RP) koljena koja je dizajnirana kako bi pomogla pacijentima da se prirodno kreću.

Mit broj 4:

S operacijom zamjene koljena trebao bih čekati što je moguće duže.

Činjenica: Mnogi pacijenti koji bi mogli imati veliku korist od zamjene koljena zabrinuti su da se neće moći udobno i s pouzdanošću vratiti svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima. Zapravo, prema ispitivanju artritisa i reumatizma - Arthritis & Rheumatism, odgađanje operacije smanjuje kvalitetu života pacijenata ne samo prije operacije, već čak i do dvije godine nakon operacije. Međutim, veća je vjerojatnost da će mlađi pacijenti kasnije u životu možda morati biti podvrgnuti drugoj operaciji zamjene koljena.

Osteoartritis je degenerativna bolest koja nastavlja oštećivati zglob, a odgađanje operacije otežava operaciju i povratak aktivnostima.

Mit broj 5

Svi implantati za koljeno su isti.

Činjenica: Danas pacijenti sa zamjenskim koljenom imaju na izbor različite vrsta implantata koljena, kao i različite oblike i veličine implantata dizajnirane kako bi se prilagodili specifičnim potrebama i različitim životnim stilovima. Razgovarajte s ortopedskim kirurgom o vašim individualnim potrebama i kliničkoj povijesti implantata koju vam kirurg preporučuje.

Važne informacije o sigurnosti

Kao i kod bilo kojeg medicinskog tretmana, pojedinačni rezultati mogu se razlikovati. Svojstva zamjene koljena ovise o dobi, težini, razini aktivnosti i drugim čimbenicima. Osobe sa stanjima koja ograničavaju rehabilitaciju ne bi trebalo podvrgavati ovoj operaciji. Postoje potencijalni rizici i za oporavak je potrebno vrijeme. Samo ortopedski kirurg može reći je li zamjena koljena za vas.

Zadnja izmjena: 11.08.2020.