Probiotici mogu pomoći u prevenciji i liječenju Parkinsonove bolesti


Probiotici mogu pomoći u prevenciji i liječenju Parkinsonove bolesti

Izgleda da uobičajena bakterija crijeva koja doprinosi zdravlju probavnog sustava može usporiti, pa čak i preokrenuti, stvaranje alfa-sinukleina, proteina koji je povezan s Parkinsonovom bolesti, ukazuje nova studija.

Inače, u mozgu ljudi s Parkinsonovom bolesti, dolazi do raspada i nakupljanja proteina alfa-sinukleina, te stvaranja otrovnih nakupina koje su povezane sa smrću živčanih stanica odgovornih za proizvodnju dopamina. Gubitak ovih stanica uzrokuje motoričke simptome povezane s Parkinsonovom bolešću.

Ovo istraživanje je pokazalo da probiotik Bacillus subtilis ima izvanredan zaštitni učinak protiv nakupljanja ovog proteina, a također je očistio i neke od nakupina alfa-sinukleina.

Bacillus subtilis uspio je spriječiti stvaranje toksičnih nakupina alfa-sinukleina proizvodeći kemijske spojeve koji mijenjaju način na koji enzimi u stanicama prerađuju specifične masti nazvane sfingolipidi.

Inače, ovo istraživanje je jedno od brojnih nedavnih istraživanja koja su otkrila vezu između moždane funkcije i tisuća različitih vrsta bakterija koje žive u probavnom sustavu, koje su poznate kao mikrobiom crijeva.

Izvor:
Cell Reports