Problemi s bubrezima mogu značiti gubitak zuba za starije žene


Problemi s bubrezima mogu značiti gubitak zuba za starije žene

Starije žene s kroničnom bolešću bubrega mogle bi izgubiti toliko zuba da ne mogu učinkovito žvakati i govoriti, upozorava nova studija. Naime, žene u postmenopauzi s bubrežnom bolešću imaju oko 40% veću vjerojatnost da će imati manje od 20 zuba, što je minimalni broj potreban za adekvatno žvakanje i govor.

Rezultati studije ukazuju da je sposobnost bubrega da učinkovito filtriraju krv povezana s brojem zuba koje žena ima u ustima.

Odrasle osobe imaju 32 stalna zuba, ali žene s bubrezima koji loše funkcioniraju bile su u većem riziku da imaju manje od 20, pokazuju rezultati. To je osobito istinito kod žena u dobi od 66 do 79 godina.

Ova vrsta gubitka zuba također je povezana s povećanim rizikom od moždanog udara i drugih sistemskih bolesti poput dijabetesa, bolesti štitnjače i osteoporoze.

Bubrezi imaju ključnu ulogu u zdravlju filtrirajući otpadne proizvode i toksine iz krvi. Funkcija bubrega ima tendenciju smanjenja nakon menopauze i povezana je s padom razine ženskih hormona kod žena koje su prošle kroz menopauzu.

Smatra se, da ovo otkriće upućuje na to da su prevencija i upravljanje poremećajima metabolizma minerala i kostiju kod žena u postmenopauzi s kroničnom bubrežnom bolešću presudni za sprječavanje gubitka zuba.
Izvor:
Menopause