Produljena uporaba antidepresiva može pomoći osobama s bipolarnim poremećajem


Produljena uporaba antidepresiva može pomoći osobama s bipolarnim poremećajem

Moderni antidepresivi mogli bi biti učinkoviti za dugotrajno liječenje nekih pacijenata s bipolarnim poremećajem, sugerira novo ispitivanje. Inače, trenutne smjernice obeshrabruju korištenje antidepresiva kod ovih pacijenata zbog zabrinutosti da će lijekovi izazvati maničnu epizodu.

Valja spomenuti, da kod bipolarnog poremećaja depresivne epizode predstavljaju veliku brigu za liječnike jer sa sobom nose povećan rizik od samoubojstva (suicida). Pokušaji samoubojstva i smrtni slučajevi najmanje su 18 puta češći tijekom depresivnih epizoda nego maničnih epizoda kod pacijenata s bipolarnim poremećajem.

Također, treba reći, da su nedavna istraživanja pokazala da se kod gotovo tri od pet pacijenata s bipolarnim poremećajem propisuju antidepresivi, unatoč smjernicama koje obeshrabruju njihovu upotrebu.

Moderni antidepresivi poput selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI) mogli bi biti učinkovitiji, osobito ako se propisuju zajedno s lijekovima za stabilizaciju raspoloženja s ciljem kontroliranja maničnih epizoda, ističu stručnjaci.

Izvor:
New England Journal of Medicine