Ranija menopauza može povećati rizik od razvoja aneurizme u mozgu


Ranija menopauza može povećati rizik od razvoja aneurizme u mozgu

Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da ranija menopauza može biti povezana s povećanim rizikom od razvoja aneurizme u mozgu.

Aneurizme su patološka proširenja krvnih žila usljed slabljenja stijenke krvne žile. Kao posljedica širenja aneurizme može doći do pucanja krvne žile i krvarenja koje može imati smrtni ishod. Aneurizma može biti i mjesto tromboze, te ishodište ugrušaka.

Oko 26 posto žena koje su imale aneurizme ušle su u menopauzu do četrdesete godine, naspram 19 posto žena koje nisu imale aneurizme.

Svako povećanje dobi u kojoj je neka žena ušla u menopauzu za četiri godine, bilo je povezano s 21 posto manjim rizikom od aneurizme.

Iako je studija pokazala povezanost između ranije menopauze i aneurizme u mozgu, to ne znači da ranija menopauza uzrokuje nastanak aneurizme.

Jednako tako, treba istaknuti da su ulazak u menopauzu u starijoj životnoj dobi i hormonska nadomjesna terapija povezani s manjim rizikom od nastanka aneurizme.

Također, izgleda da pušenje ne utječe na rizik od aneurizme, dok konzumiranje alkohola blago povećava taj rizik.

Prema mišljenju stručnjaka niže razine estrogena, koje su povezane s ranijom menopauzom, mogle bi biti odgovorne za veći rizik od nastanka aneurizme.

Izvor:
Journal of NeuroInterventional Surgery