Rujan - Mjesec svjesnosti o raku štitnjače


Rujan - Mjesec svjesnosti o raku štitnjače

Mjesec svjesnosti o raku štitnjače održava se u cijelom svijetu na inicijativu i pod pokroviteljstvom Udruge preživjelih od raka štitnjače (ThyCa - Thyroid Cancer Survivors’ Association). Samo obilježavanje je započelo 2000. godine kao tjedan dana u rujnu, a 2003. godine se proširilo na obilježavanje tijekom cijelog mjeseca te ljudi i organizacije u 55 zemalja širom svijeta sudjeluju u ovom događanju.

Mjesec svjesnosti o raku štitnjače promiče svijest o ranom otkrivanju raka štitnjače, potrebu za skrbi koja se temelji na stručnim standardima kao i potrebu za povećanjem broja istraživanja kako bi se otkrili novi lijekovi za liječenje svih vrsta raka štitnjače.

Rak štitnjače je relativno rijetka bolest no tijekom godina brojke rastu. Trenutno, u Velikoj Britaniji svake godine od raka štitnjače oboli 1.800 novih bolesnika. Zadnji podaci za Hrvatsku kažu da je 2008. godine bilo 507 novooboljelih od raka štitnjače.

Rak štitnjače zahvaća ljude svih dobnih skupina,  no što se spola tiče, puno se češće  javlja kod žena. Radi se o malignom tumoru štitnjače koji sporo raste i srećom, može se liječiti. Prognoza za bolesnike s diferenciranim rakom štitnjače je dobra, na vrijeme započeto liječenje dovodi do izliječenja u 80-90% slučajeva.

Rano otkrivanje, brzo liječenje i cjeloživotno praćenje može spasiti živote.

Izvor:
ThyCa