Rak štitne žlijezde - FAQ


Rak štitne žlijezde - FAQ

Što je biopsija štitne žlijezde i zašto se radi?

Liječnik može koristiti aspiracijsku punkciju tankom iglom (engl. FNAB) kako bi se utvrdilo je li čvor dobroćudan ili zloćudan. Prilikom te pretrage u štitnu žlijezdu se uvodi mala igla kako bi se uzeo komadić tkiva ili malo tekućine za daljnju laboratorijsku analizu. Pretraga traje kratko, sigurna je i obično izaziva malu nelagodu.

Što će se dogoditi ako je čvor u štitnoj žlijezdi zloćudan?

U većini slučajeva čvor u štitnjači (štitnoj žlijezdi) raste vrlo sporo, čak i kad je zloćudan. Osim toga, kad se bolesnik počne liječiti, izgledi su vrlo dobri. Većina zloćudnih tumora štitnjače može se odstraniti u cijelosti kirurškim putem i popratnom terapijom. Kirurški se postupak naziva tireoidektomijom i njime se uklanja dio ili cijela štitnjača.

Nakon kirurškoga postupka slijedi obično liječenje radioaktivnim jodom kako bi se uništile "preostale" normalne stanice štitnjače i zloćudne stanice. Taj se postupak naziva ablacijom.  

Jesam li se nakon operacije zauvijek oslobodio/la raka štitne žlijezde?

Ponekad se rak štitnjače (štitne žlijezde) može povratiti ili se proširiti na druge dijelove tijela i to mnogo godina nakon operacije. Zato vaš liječnik tako uporno zahtijeva da redovito dolazite na kontrole, posebno prvih 5 do 10 godina nakon operacije. Ako su vam kirurškim putem odstranili dio ili cijelu štitnjaču zbog raka, liječnik će odrediti dvije pretrage kako bi se ustanovilo je li se rak vratio, odnosno proširio na neki drugi dio tijela. Jedno su krvne pretrage (određivanje tireoglobulina ili Tg test), a drugo je scintigrafija cijeloga tijela. Liječnik će odlučiti treba li provesti obje pretrage ili je dovoljna samo pretraga krvi.

Što je mjerenje tireoglobulina u krvi?

Određivanje tireoglobulina je pretraga kojom se u krvi mjeri količina tireoglobulina, bjelančevine koja pohranjuje hormone štitnjače (štitne žlijezde). Stanice štitnjače jedine su stanice u tijelu koje stvaraju tireoglobulin. Ukoliko se u vašoj krvi nađe tireoglobulin, to onda znači da su negdje u tijelu prisutne stanice štitnjače ili zloćudne stanice štitnjače.

Što je scintigrafija cijeloga tijela?

Druga pretraga kojom se provjerava povrat ili širenje zloćudne bolesti naziva se scintigrafijom cijeloga tijela. Trebat ćete uzeti malu, sigurnu količinu radioaktivne tvari, koja se naziva 131I (radiojod 1-2-3) i to u kapsuli ili pripravku koji treba popiti. Nakon toga ćete leći pod jednu veliku kameru koja rendgenski snima vaše tijelo. Ako u vašem tijelu postoji ijedna stanica štitnjače, pokazat će se na filmu u obliku točke.

Hoće li te pretrage utjecati na moj način života?

Prije su svi bolesnici prilikom pretraga kojima su se provjeravali povratak ili širenje zloćudne bolesti (pogotovo kad se radilo o scinitigrafiji cijeloga tijela) trebali prestati uzimati svoje nadomjesne lijekove i to T4, 4 do 6 tjedana prije pretraga, a T3, 2 do 3 tjedna prije pretraga. To je tijelu omogućavalo da stvori dovoljnu količinu TSH da pretraga bude što je moguće točnija. TSH stvara optimalne uvjete da preostale stanice štitnjače apsorbiraju radioaktivni jod ( 131I) i tako omogućava najveću moguću točnost testa.

To je, s druge strane, izazivalo hipotireozu u bolesnika. Osim toga, kad su pretrage završile i bolesnik ponovno počeo uzimati svoje lijekove, mnogi su bolesnici i dalje osjećali simptome hipotireoze sve dok se razina hormona štitnjače u krvi nije vratila na normalne vrijednosti.

Sve u svemu, neki su bolesnici simptome hipotireoze imali 10 do 12 tjedana. Kao što je prije navedeno, mnogi bolesnici kojima je učinjena tireoidektomija počnu nakon operacije uzimati hormonsku terapiju i liječe se radioaktivnim jodom (ablacija). To nadomješta hormone koje je prije stvarala štitnjača. Uzimanjem tih lijekova sprječavate pojavu hipotireoze, koja izaziva mnoge simptome. To su, primjerice, depresija, teškoće u koncentraciji, umor, zaboravljivost, suha koža i kosa, podbuhlo lice i oči, nesposobnost podnošenja hladnoće, povećanje tjelesne težine, zatvor, tegobne menstruacije. Simptomi hipotireoze razlikuju se od bolesnika do bolesnika. Kako bi se prebrodile te teškoće, pojavila se nova mogućnost – rekombinantni humani TSH (ili rhTSH).

Što je to rekombinantni humani TSH?

Iako se proizvodi u laboratoriju, rhTSH je sasvim sličan TSH-u kojega tijelo prirodno stvara. Baš zato što je toliko sličan TSH-u, ne trebate prestati uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju ili se izložiti riziku višetjednog lošeg fizičkog i emocionalnog osjećanja prije kontrolnih pretraga. Možete nastaviti uzimati hormonsku terapiju. Drugim riječima, nećete doći u stanje hipotireoze. To je osobito važno prvih godina nakon tireoidektomije, jer bolesnici moraju češće ponavljati kontrolne preglede zbog mogućnosti recidiva ili širenja raka.

Nuspojave su malobrojne i općenito blage. Neki bolesnici nakon injekcije imaju mučninu, glavobolju, slabost ili povraćaju. Neki su bolesnici dobili osip ili su imali svrbež na mjestu davanja injekcije. O mogućim ostalim neželjenim reakcijama upitajte svoga liječnika.

Zašto bi se moj liječnik mogao odlučiti na propisivanje rhTSH za pretrage koje me očekuju?

Četiri su razloga da se vi i vaš liječnik odlučite na uzimanje rhTSH prije kontrolnih pretraga:

  1. ako niste skloni prekidati uzimanje hormona štitnjače, a i vaš liječnik drži da je njihova primjena primjerena;
  2. ako se u vašem tijelu ne stvara dovoljno TSH;
  3. ako ste u nekim posebnim medicinskim stanjima;
  4. tijekom kontrolnih vizita liječnik bi mogao propisati određivanje vrijednosti Tg u krvi kako bi provjerio recidiv ili širenje zloćudnih stanica; pokazalo se da su, pri uzimanju hormonalne terapije, rezultati Tg testa točniji uz primjenu rhTSH.

Napomena - Poznavajući vašu ukupnu povijest bolesti, liječnik može odlučiti da vam zbog specifičnih medicinskih razloga ne može savjetovati primjenu rekombinantnog humanog TSH.

Kako ću dalje u životu sa spoznajom da mi se rak može povratiti?

Zastrašujuće je saznati da imate rak štitnjače. Vaš se život, ipak, može vratiti u normalnu kolotečinu jer ćete imati operaciju kojom će vam odstraniti rak (ili ste to već učinili) i uzimat ćete hormonsku terapiju. Važno je, također, da se brinete o sebi, da dobro jedete, da redovito vježbate, da naučite upravljati stresom. Stres se može smanjiti kad naučite različite metode opuštanja, kad naučite postavljati prioritete i ako se ne zaboravite smijati! Uživajte u stvarima u kojima ste uživali i prije operacije! I više od svega, redovito se kontrolirajte kako biste bili sigurni da raka više nema. Ako vam je zbog bilo čega teško odlaziti na redovite preglede, razgovarajte o svojim tegobama s liječnikom ili medicinskom sestrom.

Zapamtite da kroz sve to ne morate prolazite sami! Razgovarajte s članovima obitelji i prijateljima o svojim strahovima i pitanjima koja vas muče! Razmislite o uključenju u neko društvo oboljelih od raka štitnjače ili udrugu onkoloških bolesnika. Tamo ćete naći i druge ljude koje muče isti problemi i koji su spremi s vama podijeliti svoja iskustva.

Je li rak štitnjače izlječiv nakon završetka ablacije?

Po standardima kirurške terapije i radioterapije, rak štitnjače ima visoku stopu izlječivosti. Više od 80% svih slučajeva se izliječi. Usprkos tome, kontrolni pregledi od ključne su važnosti u ranom otkrivanju bilo kakvog recidiva zloćudne bolesti.

Može li se nakon tireoidektomije voditi normalan život?

Nakon tireoidektomije moguće je voditi normalan život, ali treba uzimati nadomjesnu hormonsku terapiju (T3 i T4), jer tijelo nije više u stanju stvarati hormone. Redoviti kontrolni pregledi osiguravaju rano otkrivanje bilo kakvog recidiva zloćudne bolesti.

Koliko često bolesnik mora ići na kontrolne preglede?

Liječnik će vam preporučiti najbolju opciju prema vašem zdravstvenom stanju. Obično se Tg testovi provode svakih 6 do 12 mjeseci, a scinitigrafija cijeloga tijela jedanput godišnje. Ovisno o rezultatima pretraga, liječnik može odlučiti o promjeni učestalosti kontrolnih pregleda.

Zašto mi liječnik prije scintigrafije cijeloga tijela može savjetovati izbjegavanje nekih vrsta hrane?

Stanice štitnjače uzimaju jod bez obzira je li jod radioaktivan ili nije. Prije scintigrafije cijelog tijela trebat ćete uzeti malu količinu radioaktivnoga joda. Razlog se nalazi u činjenici da snimci pokazuju radioaktivne površine tijela. Liječnik može savjetovati da izbjegavate uzimati hranu ili lijekove koji sadržavaju jod dva tjedna prije pretrage kako bi stanice preuzele dovoljnu količinu radioaktivnoga joda i na taj se način dobio jasan scintigrafski prikaz.

Liječnika morate obavijestiti ako ste u mjesecu prije scintigrafije cijeloga tijela imali rendgensko ili neko drugo snimanje. U nekim od tih postupaka koriste se pripravci koji sadržavaju jod što može interferirati s vašom pretragom.

Na koji način djeluje rekombinantni humani TSH?

Rekombinantni humani TSH (rhTSH) djeluje poput hormona koji stimulira štitnjaču - potiče stanice štitnjače koje se nalaze u tijelu da na kratak rok rade dvije stvari:

  • stvaraju tireoglobulin i otpuštaju ga u krvotok,
  • apsorbiraju radioaktivni jod.

Samo stanice štitnjače ili stanice dobro diferenciranog raka štitnjače koje su se proširile na druge dijelove tijela mogu činiti te dvije stvari.

Kako ću se osjećati kad primim rhTSH?

Prisustvo rhTSH u Vašem tijelu jedva ćete osjetiti. Vrlo je sličan ljudskom hormonu. Zadržat će se u vašem tijelu vrlo kratko i nekoliko tjedana nakon injekcije neće ga u tijelu više uopće biti. Vrlo je malo nuspojava rhTSH i one su vrlo blage. Neki bolesnici imaju mučninu, glavobolju, osjećaju slabost ili povraćaju nakon injekcije. Nekoliko je bolesnika imalo svrbež ili osip na mjestu injekcije. O svim drugim nuspojavama više vam može reći vaš liječnik.

Zadnja izmjena: 16.08.2019.