SAD: Uporaba "pilule za dan poslije" u porastu


SAD: Uporaba "pilule za dan poslije" u porastu

Američko istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 12.000 žena u dobi od 15 do 44 godine pokazalo je da je korištenje "pilule za dan poslije" u SAD-u u porastu, posebice zahvaljujući njenoj sve široj uporabi među mlađim ženama.

Pokazalo se da je 2010. godine 11 posto spolno aktivnih žena koristilo "pilulu za dan poslije", naspram 4 posto u 2002. godini.

Jednako tako, pokazalo se da je svaka četvrta žena u dobi od 20 do 24 godine koristila navedenu kontracepcijsku pilulu. Dok je gledajući sve žene iz istraživanja svaka deveta žena koristila "pilulu za dan poslije".

Istraživanje je pokazalo da su bijelkinje i bolje educirane žene najviše koristile "pilulu za dan poslije", obično iz straha da je neka od metoda kontracepcije koju su primjenile zakazala.

Dok su crkinje i latinoamerikanke češće od bijelkinja koristile "pilulu za dan poslije" nakon nezaštićenog seksa.

Od sudionica u istraživanju koje su koristile navedenu kontracepcijsku pilulu, njih 59 posto ju je koristilo samo jednom, 24 posto dvaput, a 17 posto tri ili više puta.

Također, pokazalo se da je svaka peta žena koja nije bila u braku uzimala "pilulu za dan poslije", naspram svake dvadesete udane žene.

Izvor:
US Centers for Disease Control and Prevention