Sijelo tumora utječe na uspješnost liječenja raka debelog crijeva


Sijelo tumora utječe na uspješnost liječenja raka debelog crijeva

Nova studija ukazuje da izgledi za preživljavanje raka debelog crijeva mogu ovisiti o tome u kojem se dijelu debelog crijeva nalazi tumor. Naime, pokazalo se da su pacijenti s metastatskim rakom debelog crijeva na lijevoj strani abdomena (silazni kolon) živjeli nešto više od 33 mjeseca, dok su pacijenti s metastatskim rakom debelog crijeva na desnoj strani abdomena (uzlazni kolon) živjeli tek nešto više od 19 mjeseci.

Prema mišljenju američkih stručnjaka navedeni rezultati su zapanjujući i iznenađujući, a razlika u preživljenju je dramatična. Izgleda da je rak debelog crijeva koji nastaje u uzlaznom kolonu drugačiji od raka debelog crijeva u silaznom kolonu.

Zanimljivo je da su pacijenti s metastatskim rakom debelog crijeva koji su liječeni cetuksimabom u prosjeku živjeli 36 mjeseci u slučaju kada je tumor bio na lijevoj strani abdomena, te 17 mjeseci kada je sijelo tumora bilo na desnoj strani abdomena. Dok su pacijenti liječeni bevacizumabom, u slučaju tumora na lijevoj strani abdomena živjeli u prosjeku 31 mjesec, a u slučaju tumora na desnoj strani abdomena živjeli nešto više od 24 mjeseca.

Smatra se da će rezultati ovog istraživanja dovesti u budućnosti do različitog postupanja u liječenju raka debelog crijeva, ovisno o tome u kojem je dijelu kolona sijelo karcinoma.

Također, ne treba smetnuti s uma da se prekancerozne promjene u debelom crijevu, kao i sam rak debelog crijeva, mogu uspješno otkriti pomoću kolonoskopije, koja se preporuča svim osobama starijim od 50 godina.

Izvor:
American Society of Clinical Oncology