Sljedećih tjedana može se očekivati povećani broj oboljelih od gripe


Sljedećih tjedana može se očekivati povećani broj oboljelih od gripe

Ove je sezone gripa počela oko četiri tjedna ranije nego prethodnih sezona. Iz svih krajeva Hrvatske dolaze dojave u Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) o povećanom broju oboljelih od gripe i u laboratoriju za dijagnostiku gripe velik je broj zaprimljenih uzoraka i kontinuirano raste postotak pozitivnih rezultata u ispitivanim uzorcima.

Do sada je putem uobičajenog sustava prijavljivanja na temelju kliničke slike (s ili bez laboratorijske potvrde) prijavljeno 3.021 oboljelih od gripe u Hrvatskoj. U prošlom tjednu je najveći broj prijava stigao iz Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije te Zagreba.

Također, u Nacionalnom referentnom laboratoriju za gripu do sada je laboratorijski dokazano preko 300 slučajeva gripe iz pregledanih uzoraka.

Sve navedeno znači da je gripa stigla i u uzlaznom je kretanju, te se sljedećih tjedana može očekivati povećani broj oboljelih.

Do sada nije zaprimljena niti jedna službena prijava umrlih od gripe, međutim, postoje informacije da je kod troje umrlih u uzorcima testiranima na gripu dokazan virus gripe.

Smrt od gripe se, nažalost, događa svake sezone i uglavnom umiru osobe oslabljenog imunološkog sustava koje razviju komplikacije (prvenstveno upalu pluća) i osobe s kroničnim bolestima u kojih se osnovna bolest zbog gripe pogorša.

Raniji početak sezone gripe je, povijesno gledano, bio vezan uz dulje trajanje sezone gripe i veći ukupan broj oboljelih nego u sezonama kad gripa krene kasnije (npr. u siječnju ili veljači). Vrijeme će pokazati hoće li to pravilo vrijediti i ove godine.

Kod laboratorijski dokazanih virusa gripe u Hrvatskoj zasad prevladava tip A podtip A/H3N2, kao i u ostatku Europe. Ovaj podtip virusa gripe je u prethodnoj sezoni 2015./2016. bio vrlo malo zastupljen, te stanovništvo nije u toj mjeri prirodnim putem prokuženo ovim podtipom kao što je prokuženo podtipom A/H1N1 koji je dominirao u prošloj sezoni.

Svake sezone gripe najveći je pobol (incidencija) kod djece školske dobi, a nakon njih kod djece predškolske dobi, zatim kod odraslih, a kod starijih osoba je uobičajeno najniža incidencija. Međutim, osobe starije dobi imaju najveći rizik za razvoj komplikacija gripe. U sezonama kad prevladava podtip A/H3N2 obično bude nešto veća zastupljenost osoba starije dobi među oboljelima nego u sezonama kad prevladava podtip A/H1N1.

To već primjećujemo na temelju prijava gripe u ovoj sezoni. Prethodnih sezona je 5-7% prijavljenih bolesnika bilo u dobi starijoj od 65 godina, a ove je sezone do sada 12% prijavljenih bolesnika starije od 65 godina.

S obzirom da starije osobe imaju veći rizik od razvoja komplikacija gripe, Europski centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti je objavio procjenu rizika od gripe za ovu sezonu, prema kojoj se može očekivati povećani broj hospitalizacija od gripe u odnosu na prethodnih nekoliko sezona. Dodatna preporuka koju navode, a koju i mi podržavamo, je da se kod osoba koje obole od gripe ako imaju zbog dobi ili kroničnih bolesti povećani rizik za komplikacije, u što kraćem roku primijeni antivirusna terapija inhibitorima neuraminidaze (oseltamivir), neovisno o tome jesu li cijepljeni protiv gripe ili ne.

Što se cijepljenja kao specifične zaštite od gripe tiče, u zavodima za javno zdravstvo još uvijek ima cjepiva protiv gripe te se oni koji su se propustili cijepiti u studenom i prosincu mogu još uvijek cijepiti. Cijepljenje protiv gripe posebice preporučujemo  starijim osobama koje se do sada nisu cijepile. Cjepivo sadrži i A/H3N2 virus koji trenutno prevladava kod oboljelih. Procjene djelotvornosti cjepiva protiv gripe za ovu sezonu još nisu dostupne.

U pretprošloj sezoni gripe 2014./2015., kada je također prevladavao podtip A/H3N2, djelotvornost cjepiva je bila niska jer soj virusa korišten za cjepivo nije po antigenim svojstvima bio podudaran  s virusom koji je cirkulirao u stanovništvu. Ove je godine za proizvodnju cjepiva korišten soj virusa koji je cirkulirao u pretprošloj sezoni. Ove je sezone već uočen među izoliranim virusima podtipa A/H3N2 novi soj koji se genetski razlikuje od soja koji je cirkulirao prije dvije sezone i koji je korišten za proizvodnju cjepiva, međutim, zasad nema naznaka da je antigeno različit, što znači da se očekuje da cjepivo štiti i od tog novog soja A/H3N2 virusa koji cirkulira.

Radi smanjenja rizika od  zaraze, preporučuje se izbjegavanje napućenih zatvorenih prostora i često pranje ruku. Bolesnicima se preporučuje nošenje jednokratnih kirurških maski pri odlasku liječniku i pravilno korištenje jednokratnih maramica (bacanje u smeće nakon svake upotrebe), pokrivanje usta pri kašljanju i kihanju te često pranje ruku.

Izvor:
HZJZ