Smanjenje unosa soli štetno za pacijente sa zatajivanjem srca


Smanjenje unosa soli štetno za pacijente sa zatajivanjem srca

Desetljećima su liječnici preporučali pacijentima koji imaju zatajivanje srca da smanje unos soli kako bi očuvali svoje zdravlje, no novo istraživanje ukazuje da navedena preporuka može biti štetna te da potencijalno povećava rizik od hospitalizacije ili smrti.

Naime, pokazalo se da su pacijenti s umjerenim zatajenjem srca koji su prakticirali prehranu s niskim unosom soli, imali 85 posto veći rizik da će umrijeti ili biti hospitalizirani zbog srčane bolesti.

Također, pokazalo se da su pacijenti koji su smanjili unos soli imali lošiji ishod liječenja nego pacijenti koji nisu ograničili unos soli.

Inače, uvriježeno je mišljenje da je sol štetna za pacijente sa zatajivanjem srca jer ona uzrokuje zadržavanje vode u tijelu i povlačenje dodatne tekućine u krvne žile. Jednako tako, poznato je da sol povisuje i krvni tlak.

Pretpostavlja se da smanjeni unos soli dovodi do kontrakcije volumena tekućine u tijelu, što uzrokuje aktivaciju hormona koji pokušavaju zadržati tekućinu u tijelu, a to može potencijalno ubrzati proces zatajivanja srca.

Izvor:
JACC: Heart Failure