Što je psorijaza teža, to je zdravlje arterija lošije


Što je psorijaza teža, to je zdravlje arterija lošije

Izgleda da je multisistemska upalna bolest kože, psorijaza, povezana s upalom arterija, što povećava rizik od razvoja srčane bolesti, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da što je psorijaza teža, to je više arterija zahvaćeno upalom. Najteži oblik psorijaze povezan je s 41 postotnim povećanjem upale krvnih žila.

Jednako tako, ustanovljeno je da čak i blagi oblik psorijaze može povećati rizik od srčanog i moždanog udara, obzirom da se pokazalo da samo jedan plak psorijaze može uzrokovati slabiju upalu i potaknuti razvoj kardiovaskularne bolesti.

Ljudi bi trebali biti svjesni da psorijaza nije samo kozmetička bolest, ističu znanstvenici. Inače, ova bolest pogađa 2 do 3 posto populacije.

Smatra se da liječenje psorijaze može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Također, trebalo bi izbjegavati i pušenje, te prakticirati zdravu prehranu i tjelovježbu.

Svakako treba spomenuti da su i neka prethodna istraživanja pokazala da je psorijaza povezana s većim rizikom od srčanog i moždanog udara, te većim rizikom od smrti zbog srčane bolesti.

Izvor:
Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology