Home / Vijesti / Svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja

Svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja

Svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja

Zaklada Hrvatska kuća srca  u suradnji sa Studentskom udrugom StePP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije "Oživi me" organizirala je ove subote edukaciju o kardiopulmonalnom oživljavanju za djelatnike Zagreb parkinga.

U rujnu ove godine Zagrebački holding d.o.o. - podružnica Zagreb parking javnosti je predstavila projekt "Defibrilatori". U sklopu projekta, a u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo  postavila je AED uređaje za defibrilaciju u garažu Kvaternikov Trg i garažu Tuškanac. Povodom toga podružnica Zagrebparking educirala je 10 djelatnika,  ovo danas je nastavak, a do kraja 2018. godine nastaviti će se s edukacijom svih djelatnika.

Djelatnici Zagreb parkinga tijekom radnog vremena veliki dio svoga dana provode u kontaktu s građanima te će zahvaljujući ovoj edukaciji biti u mogućnosti pristupiti postupku kardiopulmonalnog oživljavanja i nekome spasiti život. Edukacijom djelatnika podružnica Zagreb parking o osnovnim postupcima oživljavanja doprinosi se povećanju sigurnosti građana grada Zagreba i pokazuje društveno odgovorno poslovanje. 

"Čak 80 posto iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više naših sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim to možemo spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Jako smo sretni što su se djelatnici Zagreb parkinga odazvali edukaciji, a ovom prilikom pozivamo i druge građane da se povedu za istim primjerom i jave nam se u Zakladu "Hrvatska kuća srca", naglasio je Josip Družijanić, dr. med, predsjednik Studentske udruge StePP

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

"Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju "Oživi me" još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama oko 3.000 osoba ima znanja o osnovnim postupcima oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba.", istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Izvor:
Zaklada Hrvatska kuća srca

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje