Tamna čokolada smanjuje rizik od hipertenzije
![Tamna čokolada smanjuje rizik od hipertenzije](/var/cybermed/storage/images/vijesti/tamna_cokolada_smanjuje_rizik_od_hipertenzije/24739098-1-cro-HR/tamna_cokolada_smanjuje_rizik_od_hipertenzije.jpg)
Nedavno objavljena studija pokazuje da unos tamne čokolade može značajno smanjiti rizik od esencijalne hipertenzije. Esencijalna hipertenzija odnosi se na visoki krvni tlak koji je multifaktorski i nema jasan uzrok.
Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok invaliditeta i smrtnosti u cijelom svijetu i uvelike pridonose globalnom teretu bolesti.
S obzirom na visok morbiditet i mortalitet povezan s kardiovaskularnim bolestima, nekoliko je studija provedeno kako bi se identificirali čimbenici rizika i preventivne mjere. Neka manja randomizirana kontrolirana ispitivanja pokazala su da tamna čokolada blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Poznato je da tri glavna flavanola koja se nalaze u tamnoj čokoladi, uključujući procijanidin, katehin i epikatehin, imaju korisne učinke na kardiovaskularni sustav.
Dostupni dokazi pokazuju da flavanoli prisutni u tamnim čokoladama mogu poboljšati funkciju endotela, pospješiti vazodilataciju i spriječiti agregaciju trombocita povećanjem oslobađanja dušikovog oksida. Također je poznato da flavanoli imaju snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje. Vjeruje se da su sve te aktivnosti flavanola glavni čimbenici koji doprinose zdravom kardiovaskularnom sustavu.
Izvor:
Scientific Reports