Tamna čokolada smanjuje rizik od hipertenzije


Tamna čokolada smanjuje rizik od hipertenzije

Nedavno objavljena studija pokazuje da unos tamne čokolade može značajno smanjiti rizik od esencijalne hipertenzije. Esencijalna hipertenzija odnosi se na visoki krvni tlak koji je multifaktorski i nema jasan uzrok.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok invaliditeta i smrtnosti u cijelom svijetu i uvelike pridonose globalnom teretu bolesti.

S obzirom na visok morbiditet i mortalitet povezan s kardiovaskularnim bolestima, nekoliko je studija provedeno kako bi se identificirali čimbenici rizika i preventivne mjere. Neka manja randomizirana kontrolirana ispitivanja pokazala su da tamna čokolada blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Poznato je da tri glavna flavanola koja se nalaze u tamnoj čokoladi, uključujući procijanidin, katehin i epikatehin, imaju korisne učinke na kardiovaskularni sustav.

Dostupni dokazi pokazuju da flavanoli prisutni u tamnim čokoladama mogu poboljšati funkciju endotela, pospješiti vazodilataciju i spriječiti agregaciju trombocita povećanjem oslobađanja dušikovog oksida. Također je poznato da flavanoli imaju snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje. Vjeruje se da su sve te aktivnosti flavanola glavni čimbenici koji doprinose zdravom kardiovaskularnom sustavu.

Izvor:
Scientific Reports