Terapija matičnim stanicama poboljšava kvalitetu života osoba s uznapredovalim zatajenjem srca


Terapija matičnim stanicama poboljšava kvalitetu života osoba s uznapredovalim zatajenjem srca

Pacijenti s uznapredovalim zatajenjem srca mogu imati koristi od terapije matičnim stanicama, pokazalo je veliko, novo kliničko ispitivanje. Injekcije matičnih stanica programiranih za liječenje oštećenog srčanog tkiva dovele su do poboljšanja ukupne kvalitete života pacijenata sa zatajivanjem srca.

Podaci iz jednog od najvećih ispitivanja kardiovaskularne stanične terapije, testiranjem regenerativne tehnologije otkrivene na Mayo Clinic, ukazuju na dobrobit u kvantitetu i kvaliteti života u uznapredovaloj bolesti srca, ističu stručnjaci.

Za ovu studiju angažirano je 315 pacijenata iz 39 bolnica u 10 zemalja koji su imali uznapredovalo zatajenje srca koje nije reagiralo na standardno liječenje poput prehrane zdrave za srce, lijekova, implantabilnih uređaja ili rehabilitacije srca.

Zatajivanje srca može se razviti kao posljedica srčanog udara, budući da oštećenje srčanog mišića slabi sposobnost srca da pumpa krv po tijelu. Osobe sa zatajenjem srca često imaju nedostatak daha, umor i otečene noge jer im progresivna bolest ograničava svakodnevne aktivnosti i umanjuje kvalitetu života.

Izvor:
Mayo Clinic