Teški COVID-19 povezan s izraženim promjenama kod Peyerovih ploča


Teški COVID-19 povezan s izraženim promjenama kod Peyerovih ploča

Britansko istraživanje pokazalo je da je teški COVID-19 povezan s izraženim promjenama u ilealnim Peyerovim pločama, koje bi mogle biti odgovorne za supresiju crijevnih imunoloških odgovora i naknadni poremećaj homeostaze mikrobiote u gastrointestinalnom traktu.

Kod virusnih infekcija poznato je da prisutnost virusa u gastrointestinalnom traktu podržava dugovječne odgovore antitijela koji su vitalni za inhibiciju širenja virusa. Utvrđeno je da je izostanak takvog odgovora povezan s perzistentnom bolešću. U oko 12 posto pacijenata s COVID-19 uočeni su gastrointestinalni simptomi uključujući proljev i povraćanje, što ukazuje na širenje infekcije novim koronavirusom SARS-CoV-2 u epitelnim stanicama probavnog trakta.

U probavnom traktu, imunološki odgovori potječu iz limfoidnog tkiva koje proizvodi aktivirane B i T stanice. Skupine limfoidnih tkiva povezanih s crijevima u terminalnom ileumu nazivaju se Peyerove ploče, koje sadrže zametne centre specifične za antigen. Protutijela koja se luče kao odgovor na germinativne centre imaju vitalnu ulogu u regulaciji crijevne mikrobiote i održavanju homeostaze.

Ovo istraživanje pokazalo je da kod teške infekcije, SARS-CoV-2 lokaliziran u cijelom probavnom traktu, s najvećom lokalizacijom u epitelu i subepitelnoj lamini propriji. Međutim, nije primijećena prisutnost virusa u limfnim tkivima.

Također, pokazalo se da u usporedbi s kontrolnim tkivima, ilealne Payerove ploče izolirane od pacijenata oboljelih od COVID-19 imaju značajno smanjene germinativne centre bez obzira na razine virusne RNK. Jednako tako, pokazalo se da je kod pacijenata oboljelih od COVID-19 poremećena struktura Peyerovih ploča, a zona B i T stanica je izgubljena.

Analiza staničnih interakcija u Peyerovim pločama otkrila je veći udio makrofaga u folikulima uzoraka COVID-19 u usporedbi s onim u kontrolnim folikulima. Osim toga, uočena je značajno smanjena gustoća stanica u limfoidnim tkivima dobivenim od pacijenata oboljelih od COVID-19.

Isto tako, uočena je značajno smanjena interakcija između B i T stanica u ilealnim folikulima u Peyerovim pločama pacijenata s COVID-19. Osim toga, uočena je značajno niža razina memorijskih B stanica u Peyerovim pločama pacijenata s COVID-19.

Smanjenje zametnih centara, smanjenje interakcije između B i T stanica i niža gustoća stanica uočena u Peyerovim pločama, ukazuju na to da je imunološki sustav crijeva poremećen i ne može izazvati dovoljan imunološki odgovor. Zajedno, ovi čimbenici mogu dovesti do značajne disbioze.

Zanimljivo je da promjene u Peyerovim pločama nisu povezane s razinama virusne RNK, što ukazuje da su promjene posljedica sistemske upale, a ne virusa.

Izvor:
bioRxiv