Test krvi vođen umjetnom inteligencijom nudi nadu za ranu dijagnozu Parkinsonove bolesti


Test krvi vođen umjetnom inteligencijom nudi nadu za ranu dijagnozu Parkinsonove bolesti

Njemački znanstvenici razvili su jednostavan test krvi koji koristi umjetnu inteligenciju (AI) za predviđanje Parkinsonove bolesti do sedam godina prije pojave simptoma Parkinsonove bolesti. Parkinsonova bolest je najbrže rastući neurodegenerativni poremećaj u svijetu i trenutno pogađa gotovo 10 milijuna ljudi diljem svijeta.

Stanje je progresivni poremećaj koji je uzrokovan smrću živčanih stanica u dijelu mozga koji se naziva substantia nigra, a koji kontrolira kretanje. Ove živčane stanice umiru ili postaju oštećene, gubeći sposobnost proizvodnje dopamina, zbog nakupljanja proteina alfa-sinukleina.

Trenutno se osobe s Parkinsonovom bolešću liječe nadomjesnom dopaminskom terapijom nakon što su već razvili simptome, poput tremora, usporenosti kretanja i hoda te problema s pamćenjem. No znanstvenici vjeruju da bi rano predviđanje i dijagnoza bili vrijedni za pronalaženje tretmana koji bi mogli usporiti ili zaustaviti Parkinsonovu bolest štiteći moždane stanice koje proizvode dopamin.

Istraživanje je pokazalo, da se određivanjem osam proteina u krvi, može identificirati potencijalne pacijente s Parkinsonovom bolešću nekoliko godina unaprijed. To znači da bi se terapija lijekovima potencijalno mogla dati u ranijoj fazi, što bi eventualno moglo usporiti napredovanje bolesti ili čak spriječiti njen nastanak. Spomenuti markeri su izravno povezani s procesima kao što su upala i degradacija nefunkcionalnih proteina, što znači da ti markeri predstavljaju moguće mete za nove lijekove.

Izvor:
Nature Communications