Tjelovježba poboljšava hod i ravnotežu u oboljelih od Parkinsonove bolesti


Tjelovježba poboljšava hod i ravnotežu u oboljelih od Parkinsonove bolesti

Izgleda da je bilo koji oblik tjelovježbe dobar lijek za nekoga tko ima Parkinsonovu bolest, ukazuje analiza više od 100 studija koje su provedene u proteklih 30 godina. Iako se fizička aktivnost može činiti nemogućom za neke pacijenate s Parkinsonovom bolešću, nova analiza je potvrdila ono što mnogi stručnjaci već vjeruju, da tjelovježba može imati dugoročne pozitivne učinke po oboljele od Parkinsonove bolesti, naime, ona poboljšava hod i smanjuje rizik od padova.

Inače, kod Parkinsonove bolesti mozak prozivodi manje dopamina, što dovodi do gubitka kontrole kretanja. Tri su glavna simptoma Parkinsonove bolesti su tremor (drhtanje), rigor (ukočenost mišića ruku, nogu i vrata) i bradikinezija (usporenje pokreta).

Analiza je pokazala da tjelovježba poboljšava fizičko stanje oboljelih od Parkinsonove bolesti, i to posebno snagu, mobilnost, fleksibilnost i ravnotežu. Smatra se da bi uz lijekove i tjelovježbu trebalo uzeti u obzir kao dio standardnog liječenja. Posebno preporučljivim se smatra vježbanje u vodi ili plivanje obzirom da se njima izbjegava rizik od padova

Izvor:
Journal of Parkinson's Disease