Topikalna terapija 5-fluorouracilom može povećati rizik od invazivnog raka kože


Topikalna terapija 5-fluorouracilom može povećati rizik od invazivnog raka kože

Istraživanje u kojem je sudjelovao 1.131 pacijent, od kojih je svaki imao barem dva prethodna keratinocitna karcinoma, pokazalo je da topikalna primjena 5-fluorouracila može povećati rizik od morfeiformnog bazalioma (bazocelularnog karcinoma), invazivnog raka kože.

Jednako tako, pokazalo se da terapija 5-fluorouracilom ima veću vjerojatnost da će uzrokovati morfeiformni bazaliom nego nemorfeiformni bazaliom. Pretpostavlja se da terapija 5-fluorouracilom uklanja neke površne bazaliome, no ostavlja morfeiformne bazaliome netaknute.

Iako je 5-fluorouracil učinkovit u liječenju karcinoma koji se nalaze u površnom sloju kože, očito je da tumorske stanice iz dubljih slojeva kože ostaju netaknute, te mogu prerasti u agresivniji karcinom. Stoga bi liječnici koji vode liječenje pacijenta trebali biti svjesni ovog fenomena, te pomno pratiti pacijenta i nakon terapije.

Morfeiformni bazaliom karakterizira izražena fibrozna stroma, slabo prisutni palisadni raspored na rubovima tumora te sklonost ekspanzivnom rastu.

Morfeiformni bazaliom je osobito podmukao tumor zato što zavarava svojom benignom pojavom, naime izgleda poput ožiljka.

Izvor:
JAMA Dermatology