U Hrvatskoj od zatajivanja srca boluje oko 80.000 osoba


U Hrvatskoj od zatajivanja srca boluje oko 80.000 osoba

Povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o zatajivanju srca, Hrvatsko Kardiološko društvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Zakladom Hrvatska kuća srca organizira javno zdravstvenu akciju 25. svibnja u subotu u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića od 9.30 do 13.00 sati. 

Tim povodom građani će imati priliku besplatno provjeriti vlastite čimbenike rizika – visina arterijskog tlaka, razina glukoze i kolesterola u krvi – te će dobiti savjete o zdravom načinu života, ponajprije o zdravoj prehrani. 

Zatajivanje srca je jedna od najčešćih zloćudnih bolesti u svijetu, čak dva posto populacije boluje od zatajivanja srca, točnije oko 80.000 osoba u Hrvatskoj ima dijagnosticiranu bolest zatajenja srca. Smrtnost ove bolesti je iznimno visoka, nažalost 50% pacijenata kojima je dijagnosticirana bolest zatajivanja srca, umire unutar pet godina. Prognoze preživljavanja ove bolesti daleko su lošije od mnogih oblika karcinoma.

Važno je znati da su najčešći čimbenici rizika bolesti zatajivanja srca upravo koronarna bolest, odnosno prekasno liječen infarkt miokarda, zatim višegodišnja neliječenja arterijska hipertenzijašećerna bolest (oko jedne trećine ili više oboljelih od dijabetesa boluje od zatajivanja srca), pretilost i poremećaj metabolizma masnoća u krvi koji pogoduje nastanku ateroskleroze koronarnih arterija.

Jedan od glavnih ciljeva ove javnozdravstvene kampanje je podizanje svijesti o važnosti rane i ispravne dijagnostike ove bolesti. Naime, moderno liječenje je učinkovito i može usporiti napredovanje bolesti, kao i produljiti preživljavanje za 10 ili više godina. Optimalno liječenje poboljšava kakvoću života, funkcijsku sposobnosti, smanjuje potrebu za hospitalizacijama, sprječava akutizaciju bolesti i produljuje preživljavanje.

Izvor:
Aplauz komunikacije