U SAD-u od listerioze umrlo 13 ljudi


U SAD-u od listerioze umrlo 13 ljudi

U SAD-u je 13 osoba umrlo, a 72 osobe su hospitalizirane, nakon što su jele dinje kontaminirane bakterijom listerijom. Stručnjaci smatraju da taj broj nije konačan obzirom na trajanje inkubacije.

Od 13 smrtnih slučajeva, 4 su zabilježena u Novom Meksiku, 2 u Koloradu, 2 u Teksasu, i po jedan u Kanzasu, Merilendu, Misuriju, Nebraski i Oklahomi.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) priopćila je da je otkriven soj Listeria monocytogenes u kontaminiranim dinjama, u uzorcima uzetim sa farme Jensen, kraj Granade u Koloradu.

Osim u dinjma listerija je pronađena i u opremi i proizvodima u pogonima koji na farmi proizvode ambalažu. Istražitelji FDA-a istražuju slučaj.

"

Listerija

Listerije su mali, neinkapsulirani, pomični fakultativni anaerobi koji ne stvaraju spore i nisu acidorezistentni, a nalaze se širom svijeta u okolišu i crijevima sisavaca (ne ljudi), ptica, paučnjaka i ljuskara.

Postoji nekoliko vrsta listerije, no prevladavajući patogen u ljudi je Listeria monocytogenes. Najčešće se javlja u ljetnim mjesecima, i to kod novorođenčadi i starijih osoba.

Do infekcije obično dolazi putem zagađenih mliječnih proizvoda, sirovog povrća ili mesa, a potpomaže joj sposobnost Listerie monocytogenes da preživi i raste na temperaturi unutar hladnjaka.

Do infekcije također može doći neposrednim dodirom i tijekom klanja zaraženih životinja. Infekcija listerijom se može prije i tijekom poroda proširiti od majke na dijete, a može uzrokovati i pobačaj.

Uz komplikacije u trudnoći, listerija je i čest uzročnik gastroenteritisa i meningitisa.

Listerija je posebno opasna za trudnice, starije osobe i osobe slabijega imuniteta.

"