Udruge pacijenata za izdvajanje HZZO-a iz državne riznice


Udruge pacijenata za izdvajanje HZZO-a iz državne riznice

Predstavnici udruga pacijenata Remisija, HUCUK, HULOH Hepatos, Europa Donna i SURD danas su apelirali na sve članove Vlade RH da podrže izdvajanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice kao pravo rješenje za transparentno, odgovorno i pravovremeno upravljanje sredstvima namijenjenima za zdravstvenu zaštitu. Udruge smatraju da se jedino vođenjem HZZO-a kao izvanproračunskog fonda dugoročno mogu riješiti ključni problemi koji muče brojne pacijente, poput listi čekanja i kvalitete usluge koju dobivaju.

"Izdvajanjem HZZO-a iz riznice, građani će konačno moći biti sigurni da se novac koji uplaćuju koristi isključivo kako bi jednog dana, u slučaju potrebe, dobili kvalitetno liječenje. Drago nam je da su članovi Vlade, pa i sam premijer, prepoznali da se sredstva za zdravstvo moraju trošiti isključivo za plaćanje troškova zdravstvene zaštite, što je u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, dakle za plaćanje lijekova, ortopedskih pomagala, medicinskih zahvata i specijalističkih pregleda, a ne krpanje proračunskih rupa", rekao je Nenad Horvat, predsjednik udruge Remisija.

Predstavnici udruga pozivaju članove vlade i ministre da se pridržavaju već donesenih zakonskih odredbi o izdvajanju HZZO-a iz državne riznice, kako bi osiguranicima konačno vratili povjerenje u zdravstveni sustav.

"U svakodnevnom razgovoru s pacijentima vidimo niz primjera u kojima zdravstvo ne funkcionira. Dok god postoje bolesnici koji čekaju na neophodne medicinske procedure i tretmane i ne dobivaju potrebne lijekove, mi se ne možemo pomiriti s dosadašnjom praksom nenamjenskog trošenja novca koji su građani uplatili za zdravstvo. Zato smatramo da je izdvajanje HZZO-a iz Državne riznice, sa strogo kontroliranim ulazom i izlazom financijskih sredstava, jedini način osiguravanja transparentnosti potrošnje novca nas poreznih obveznika koji ta sredstva izdvajamo namjenski isključivo za zdravstvenu zaštitu", dodao je Nenad Horvat.

"Važnost izdvajanja HZZO-a iz državne riznice potvrđuje i činjenica da je velik broj udruga pacijenata jednoglasan u davanju podrške Ministarstvu i apelu na Vladu da se inicijativa provede, pa tako neprestano pristižu pozivi udruga koji se žele uključiti u davanje podrške, poput Koalicije udruga u zdravstvu", istaknula je Liljana Vukota, dopredsjednica SURD-e.

Pacijenti su suočeni s konstantnim nedostatkom novca za lijekove i uskraćivanjem zdravstvene usluge za bolesnike, među ostalim i zato što ne postoji stalan priljev novca na koji sustav može računati. U ovakvom sistemu, pacijent je trošak i na njemu se štedi kako bi se pokrpale rupe u proračunu.

Predstavnici udruga napomenuli su da im je drago da je da ova Vlada prepoznala da to tako ne smije biti i pozivaju sve koji još moraju dati svoj pristanak da to smjesta i učine jer: smrtnost od raka u nekim zemljama EU pada, dok u Hrvatskoj raste. Bolesnik s reumatoidnim artritisom u svijetu normalno radi svoj posao, dok je u Hrvatskoj osuđen biti na dugotrajnom bolovanju ili na rani odlazak u invalidsku mirovinu. Upalne bolesti crijeva, zbog pojedinih komplikacija, pored nesposobnosti za rad, dovode čak i do smrtnog ishoda, a bolesnici s hepatitisom u Hrvatskoj ne mogu ostvariti svoje pravo liječenja standardnim protokolima.