Uklanjanje jajnika prije menopauze moglo bi povećati izglede žena za Parkinsonovu bolest


Uklanjanje jajnika prije menopauze moglo bi povećati izglede žena za Parkinsonovu bolest

Žene kojima su uklonjena oba jajnika prije menopauze imaju pet puta veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti godinama kasnije, pokazuje studija u kojoj je sudjelovalo više od 5.000 žena.

Prema mišljenju stručnjaka, rezultati ne dokazuju da operacija uzrokuje Parkinsonovu bolest. No, oni su u skladu s nekim prošlim studijama - i podržavaju teoriju da bi prerani gubitak hormona estrogena mogao pridonijeti Parkinsonovoj bolesti kod nekih žena.

Parkinsonova bolest je bolest mozga koja s vremenom uništava ili onesposobljava stanice koje proizvode dopamin, kemijski spoj koji pomaže regulirati kretanje i emocionalne reakcije. Najvidljiviji simptomi Parkinsonove bolesti povezani su s kretanjem — drhtanje, ukočenost udova i problemi s koordinacijom — no učinci su široki i uključuju depresiju, razdražljivost i probleme s pamćenjem i vještinama razmišljanja.

Parkinsonova bolest je otprilike dvostruko češća kod muškaraca nego kod žena. Što sugerira da bi mogao postojati zaštitni učinak estrogena na stanice koje proizvode dopamin.

Inače, jajnici su glavni izvor estrogena u ženskom tijelu. Ako žena ukloni oba jajnika prije menopauze, doći će do naglog pada estrogena.

Valja spomenuti, da obostrano uklanjanje jajnika u starijoj dobi nije bilo povezano s povećanim rizikom od Parkinsonove bolesti.

Izvor:
JAMA Network Open